Bjørn mener Northug må få fri rolle

Petter Northug nådde ikke opp på Lillehammer. NRKs langrennsekspert mener Northug må få en fri rolle fram til VM i Lahti.
Petter Northug nådde ikke opp på Lillehammer. NRKs langrennsekspert mener Northug må få en fri rolle fram til VM i Lahti. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn mener at Petter Northug må få gjøre som han vil fram mot VM i Lahti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Northug har ikke gått skirenn siden lørdag 3. desember i Lillehammer, og ifølge Adresseavisen har han ikke gått på ski etter den tid.

Det trenger ikke å være ødeleggende med tanke på VM i Lahti, mener Bjørn.

– Petter er den store mesterskapsløperen, og han er allerede direktekvalifisert til et par øvelser. Han må få gjøre som han vil fram mot mesterskapet, og han må gis en fri rolle. Det blir litt som med Thomas Alsgaard foran VM i Val di Fiemme i 2003. Det gikk ganske bra det, sier Bjørn til NTB.

Alsgaard var slett ikke i slag foran mesterskapet i Italia, men slo hardt tilbake da det gjaldt som mest.

Plan B

Northug gikk ikke i Davos sist helg, og han er heller ikke med i La Clusaz til helgen. Det mener Torgeir Bjørn kan være lurt av Northug.

– Petter er definitivt over på plan B. Teamet hans har hele tiden sagt at planen var å være med i teten fra starten på sesongen. Sett utenfra mener jeg det var lurt å stå over i Davos siden han gikk så dårlig i Lillehammer. Da er det neste ønsket hans å gå Tour de Ski.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og hvordan ser du på muligheten for det?

– Det er flere grunner til at Petter vil gå Tour de Ski. For det første er han god til det, og etter at Martin Johnsrud Sundby mistet sin seier, så har Petter faktisk en sammenlagtseier der også. Dessuten er det sesongens viktigste konkurranse ved siden av VM, og for Petter er det i tillegg god forberedelse mot VM. Han har vist mange ganger at han har godt av mange konkurranser etter hverandre slik det er i Touren. Hvis han heller ikke rekker Tour de Ski, så er han over på plan C. Slik tenker jeg som ser det utenfra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Utladet Northug kan gå glipp av Tour de Ski

God tid

Bjørn konstaterer at verdenscupen vil være kjørt uten start i Touren.

– Da gjelder det å satse alt inn mot VM. Akkurat nå trenger han hvile, og det er viktig at han ikke begynner å trene før han er mottakelig for det. Jeg synes at han godt kan vente litt til før han starter å trene for fullt. Han trenger kanskje 10 dager med trening før Touren, og da har han en uke til på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er situasjonen bekymringsfull, eller har Northug så mye rutine at dette vil gå bra?

– Jeg vil tror at grensene ble tøyd under treningen og høydeoppholdene nå i høst, og da er det smart med hvile. Han begynner å få dårlig tid med tanke på Tour de Ski, men opp mot VM har han god tid. Han er fortsatt en like stor gullkandidat i VM som vi trodde før sesongen startet. Han behøver ikke å være veldig langt borte. Det avhenger helt av hvor nedkjørt han har vært, sier Bjørn.

Les også: Bekymret for Johaug: – Er med på å ødelegge et menneske