Trump slakter F-35 kostnadene: – Ute av kontroll

Se video: Dette er Norges nye kampfly.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs kommende president Donald Trump gikk mandag hardt ut mot kostnadene til F-35 Stealth-jagerflyene, og sier kostnadene er for høye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flysatsingen sies å være det dyreste militære våpensystemet i historien.

– F-35-programmet og kostnadene er ute av kontroll. Milliarder av dollar kan og vil bli spart på militære (og andre) innkjøp etter 20. januar, skriver Trump på Twitter, samtidig som landets nåværende forsvarsminister Ash Carter er i Israel for å feire leveringen av landets første to fly av denne sorten.

Det amerikanske flyselskapet Lockheed Martin har en kontrakt på 1,5 billioner dollar på levering av flytypen ut 2070. Denne seneste generasjonen kampfly har en prislapp på 100 millioner dollar hver, melder AFP.

Les også: Norsk selskap med milliardkontrakt for F-35

Oppdaget feil i to norske F-35 kampfly

Kampklare i august

Norge er et av de internasjonale partnerlandene som deltar i F-35-programmet. Norge besluttet i 2008 at F-35 skal erstatte dagens F-16-kampfly. De første flyene skal leveres fram mot 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske flyvåpenet erklærte det nye stridsflyet «kampklart» i august, etter en rekke rapporter om budsjettoverskridelser og forsinkelser.
Lockheed Martins aksjer falt 2,5 prosentpoeng mandag. Trump har en rekke ganger tydd til Twitter for å lufte sitt raseri mot alt fra satireprogrammet Saturday Night Live til Boeing for prisen på en ny versjon av presidentflyet Air Force One.

Les også: De første F-35-flyene er stridsklare

Norge skal kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Foto. Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norge skal kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Foto. Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix


«Fly i all slags vær»

I Israel ble leveringen av landets første F-35-fly forsinket mandag på grunn av dårlig vær. To av de 50 Stealth-jagerne landet har kjøpt skulle etter planen ankomme fra Italia klokken 14 lokal tid, men kunne ikke lette på grunn av tåke.
Lockheed Martins visepresident opplyser til nyhetsbyrået AFP at flyene er i stand til å lette i dårlig vær, men sier til nyhetsbyrået AFP at «det kun er lokalt regelverk i Italia som gjør at du må ha en viss sikt før de tillater avgang».
«Flyene har den kraftigste radaren på noe fly i dag, så det er absolutt i stand til å fly i allslags vær».
En rekke land, deriblant Norge, har bestilt flyene. Israel, som mottar mer enn tre milliarder årlig i amerikanske forsvarssubsidier, vil bli det første landet med en operativ F-35-skvadron utenfor USA.

Les også: Dollarløft kan gi F-35-smell på 25 milliarder