Grande med invitasjon til Ap i innvandringspolitikken

INVITASJON: Trine Skei Grande (V) strekker ut en hånd til Ap i innvandringspolitikken.
INVITASJON: Trine Skei Grande (V) strekker ut en hånd til Ap i innvandringspolitikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trine Skei Grande har tidligere plassert Venstre ettertrykkelig på borgerlig side, og hun har utelukket et samarbeid med Arbeiderpartiet. Men nå åpner hun døra lite grann på gløtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin tale til landsstyremøtet lørdag kom Venstre-lederen med en klar og tydelig utfordring til Arbeiderpartiet om å snu slik at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ikke lenger skal få flertall for sin innstrammingspolitikk.

– Kom tilbake til den humane linjen. Kom tilbake til sentrumspartiene og lag flertall med oss for å stoppe det som nå skjer, sa Grande.

Hun skjerpet tonen mot Listhaug, som hun mener har en splittende retorikk og fører en innvandringspolitikk som er for streng. Selv om Venstre selv er støtteparti for regjeringen, plasserer hun ansvaret hos Arbeiderpartiet for den politikken som føres.

– De ga Listhaug full backing på hele innstrammingslinjen. Selv om alle høringsinstanser sa det var feil, selv om det var brudd på folkeretten, gjorde det ikke inntrykk, sa Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En test

I sin tale til landsstyret langet hun ut mot Arbeiderpartiet og beskrev et parti som har mistet sin humanisme. Men det skal ikke forstås som et oppgjør, men som en invitasjon, understreket hun etterpå.

– Dette var en invitasjon, så får vi høre hva de svarer. Dette er en test for om de er interessert å foreta noe samarbeid, sier Venstre-lederen til NTB.

Hun listet opp en rekke innstrammingsvirkemidler som hun mener går for langt. Blant annet viste hun til at en gutt forrige uke ble sendt tilbake til Afghanistan til tross for at en domstol fant at han var mindreårig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er skuffet over at Venstre ikke fikk støtte for et forslag om et faglig fundert system for alderstesting, og mener Ap nå har sjansen til å komme dem i møte.

Helga Pedersen, leder for Aps kommunalfraksjon, kommenterer Grandes tale slik overfor NTB:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet står ved de vedtakene vi har vært med på å fatte i Stortinget. Det er imidlertid ikke Arbeiderpartiet som har satt Frp og Listhaug inn i regjering, det er det Venstre som har gjort, sier hun.

Ultimatumet smerter fortsatt

I Venstre går diskusjonen høyt om hvem partiet skal samarbeide med etter valget neste år. En avklaring er ventet på landsmøtet i april.

Grande gjør det klart at ultimatum-saken og den vanskelige budsjettprosessen slett ikke er glemt. Og forholdet til Frp er for tiden anstrengt.

– Det ultimatumet gjorde noe med samarbeidsforholdet mellom partiene, sier hun.

Temaet vil ganske sikkert bli gjenstand for stor debatt internt fram mot landsmøtet. Gitt de store samarbeidsproblemene i høst, er det ikke åpenbart hvor partiet vil lande, mener partilederen. Om det er aktuelt for Venstre å være støtteparti for en Frp-regjering i nok en periode, vil hun ikke svare direkte på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med KrF-leder Knut Arild Hareide, synes hun den beste løsningen ville være et samarbeid mellom de to sentrumspartiene og Høyre.

– Jeg tror det ville gi større manøvreringsrom og mange bedre politiske løsninger. Jeg tror det ville være mange muligheter for å skape flertall, sier hun, og mener det vil være fullt ut gjennomførbart å samarbeide med ulike partier fra sak til sak i Stortinget.

Straffes på måling

Venstres oppslutning falt med 3,3 prosentpoeng og partiet endte på bare 2,7 prosent på meningsmålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen. Grande ville blitt partiets eneste representant på Stortinget om målingen hadde vært valgresultat.

Venstre-lederen mener det er et uttrykk for frustrasjon over det som skjedde i budsjettprosessen.

– Jeg tolker det som at Venstre-folk er fortvilet over at vi måtte bruke så mye makt. Og så tror jeg det tar litt tid før folk oppdager hva vi fikk til. Jeg tror det fortsatt er litt tidlig, sier hun.