Fotballpresidenten tror ikke på Qatar-boikott

Terje Svendsen tror ikke det blir noen norsk boikott av fotball-VM i 2022. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Terje Svendsen tror ikke det blir noen norsk boikott av fotball-VM i 2022. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballforbundet er kritiske til arbeidsforholdene i Qatar, men det blir neppe noen norsk boikott av VM i 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før vi kan boikotte, må vi kvalifisere oss. Når du snakker om boikott, har jeg liten tro på boikott som virkemiddel. Jeg tror det er viktigere det vi har gjort. Vi har uttalt oss kritisk om forholdene i Qatar, noe som er blitt langt merke til der nede og resulterte i denne henvendelsen, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

For arrangøren i ørkenstaten har mislikt at de nordiske fotballforbundene setter de livsfarlige arbeidsforholdene på dagsorden.

Les også: – Fotball-VM vil utløse betydelige forbedringer for arbeidere i Qatar

– Idretten er global

Fotballpresidenten mener det ikke er smart politikk å «melde seg ut», selv om en rekke store idrettsmesterskap de siste årene og framover vil bli arrangert i lang med et helt annet styresett enn her hjemme.

Russland, Aserbajdsjan, Qatar og Kina er bare noen av landene som har sikret seg prestisjefylte mesterskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Idretten er global. Vi må alltid regne med at mesterskap blir flyttet rundt omkring på kloden, men vi må stå opp for det verdisettet vi mener viktig og kjempe for det. Samtidig kan vi ikke bare melde oss ut av fellesskapet heller. Vi må markere klart våre holdninger og vår etiske standard, mener Svendsen.

Les også: VM-arbeidere forteller om harde forhold

Ingen inspeksjonsrunde

Her hjemme har landslagsspiller Tom Høgli uttalte seg kritisk om forholdene i Qatar. Den samfunnsengasjerte backen har vært en av få profiler som har våget å ta et standpunkt som kan erte opp den internasjonale fotballfamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske spillere har også uttalt seg kritisk. Nå har vi vært der nede, de nordiske forbundene, ikke på en inspeksjonsrunde, men en fotballrunde hvor vi hadde med oss LO-representanter. Vi fikk en omvisning knyttet til utbygging av stadioner. I møter med myndighetene og ansvarlig myndigheter ga vi klar beskjed om hva vi mente, sier Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Knusende kritikk av Qatars arbeidsforhold

Vil sørge for substans

Han har bare fått en muntlig redegjørelse på hvilke tiltak arrangøren av fotball-VM i 2022 ser for seg. Han venter på en skriftlig rapport.

– For oss tror jeg det viktigste er å markere hvilke verdier vi står for. Så får vi bruke den rapporten til å sørge for at FIFA og UEFA bruker det de allerede har sagt, nemlig at ved tildeling av mesterskap skal man vurdere menneskerettsspørsmål og arbeidstakernes forhold i første fase. Da må vi sørge for at det blir substans i de vurderingene og at det ikke blir pro-forma-prosesser, sier Svendsen til NTB.

Norge boikottet for øvrig sommer-OL i Moskva i 1980. Da var den kalde krigen på sitt sterkeste.