Havnearbeiderne:«Feirer» tre-årsjubileum for pågående havnearbeiderstreik i dag

STREIKELEDER I TRE ÅR: Geir Ingebrigtsen begynner i dag på sitt fjerde år i streik i Tromsø havn.
STREIKELEDER I TRE ÅR: Geir Ingebrigtsen begynner i dag på sitt fjerde år i streik i Tromsø havn. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

7. desember 2013 gikk havnearbeiderne i Tromsø og Mosjøen ut i streik. Tre år senere er de fortsatt i streik. Bakom lurer Høyesterett og EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fremdeles trua, og vil tilbake til den jobben vi synes er best i hele verden. Likevel er det klart at det begynner å ta på både fysisk og psykisk å streike i tre år, sier leder for havnearbeiderne i Tromsø, Geir Ingebrigtsen, til FriFagbevegelse.

Onsdag 7. desember for tre år siden gikk startskuddet for den bitre havnearbeiderstreiken, som fortsatt pågår, melder avisa.

Da tok Norsk Transportarbeiderforbund ut sine medlemmer blant bryggesjauerne i Mosjøen og Tromsø i sympatistreik. De har siden da kjempet for havnearbeideres rett til tariffavtale i Risavika Terminal AS utenfor Stavanger.

Liknende konflikter om organiserte bryggearbeideres fortrinnsrett til lossing og lasting i norske havner har brutt ut en rekke steder, som Oslo og i Drammen.

Les også: Havnesjefer i Oslo smeller til mot havnearbeidere i Drammen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten mellom det danske selskapet Holship i Drammen, som har satt de organiserte bryggearbeiderne på dør, og Norsk Transportarbeiderforbund og LO, ligger i disse dager til doms i Høyesterett.

Holship-saken har allerede vært behandlet i EFTA-domstolen i Luxembourg, som i likhet med EU-kommisjonen anbefaler norsk Høyesterett å dømme til fordel for Holship.

Det er EØS-avtalen som gjør at Norge må følge Brussels lover også i arbeidslivssaker. Dersom EUs lovverk innebærer at Høyesterett dømmer mot det fagbevegelsen anser som havnearbeidernes tariffestede rettigheter, kan det føre til mer negative holdninger til EØS i fagbevegelsen.

Les også:

Denne dansken kan kverke Høyesteretts innflytelse på norsk arbeidsliv

LO: – Brudd med norsk Grunnlov hvis Høyesterett gir Holship rett

EFTA-domstolen går mot havnearbeiderne i Holship-strid