Ulvang: – Ingen trodde på meg

Vegard Ulvang
Vegard Ulvang Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vegard Ulvang føler seg misforstått etter debatten om staking i klassisk langrenn. Nå forteller hva som veide tyngst for å endre de omstridte reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste motivet i denne debatten, er å unngå juks, og juks er ikke bærekraftig, sier Ulvang i et intervju med Dagbladet.

Han sier det først og fremst handler om å slå ned på ulovlighetene i skisporet, og ikke så mye om å ivareta tradisjonene.

Ulvang sitter i dag som leder i langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS).

Flere av de mest profilerte skiløperne har vendt tommelen ned for forslaget om stakefrie soner. De tror ikke på advarselene om at klassisk langrenn vil forsvinne dersom øvelsen blir en ren stakegren.

Les også: Ulvang innrømmer bruk av forstøverapparat

– Så mye juks

Nå forklarer Vegard Ulvang i klartekst hvorfor han mente det var helt nødvendig å foreta seg noe for å unngå at klassisk langrenn utviklet seg i feil retning.

Han mener det var så mye juks i form av skøytetak i klassisk langrenn i juniorklassene, hele 40 prosent ifølge Ulvang, og at det ikke kunne fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen som trodde på meg først da jeg tok opp hvor mye juks det er, sier Ulvang til Dagbladet.

Martin Johnsud Sundby mener de nye reglene ikke er veien å gå dersom man ønsker å utvikle idretten. Men han foretrekker stakefrie soner, som inntil videre kun praktiseres i juniorrenn, er en bedre løsning enn 83 prosent-regelen i verdenscupsirkuset.

Les også: Løfshus spår knalltøff kamp om verdenscupplasser

– Tvinges ut i diagonalgang

– Jeg er forkjemper for å bevare diagonalgangen. Den nye stavregelen har ikke så mye for seg. Men jeg er for stakefrie soner. Det tvinger folk ut i diagonalgang, sier Sundby til avisen, og får ros av Ulvang for sitt innspill.

Jeg er enig med han i hvert fall for løpere på verdenscupnivå. Men skal vi ha klasssik langrenn om ti år, må vi ha barn som lærer det. Det gjør de ikke med staver som er like lange som de selv, påpeker Ulvang.

Les også: Sundby: – Det jukses ikke i norsk langrenn