Legger all skyld for Krekar-kaoset på Italia

Mulla Krekar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Mulla Krekar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Eurojust og norsk påtalemyndighet gir italienerne all skyld for kaoset rundt tilbaketrekkingen av mulla Krekars utleveringsbegjæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en god del kontakt mellom Norge og Italia fra mars til november – det har gått brev, det har vært kontakt gjennom Eurojust og politi- og påtalenivå direkte. Ikke i noen av disse møtene eller i brevveksling blir det sagt at utleveringsbegjæringen for mulla Krekar er trukket tilbake, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet til NTB.

– Så kommer dette brevet i slutten av november der det nærmest sies at vi ikke har skjønt noen ting. Det virker merkverdig, sier Glent.

Bakgrunn:

Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

Anundsen forbauset over italienske myndigheter

Krekar kan likevel bli utlevert til Italia

– Mangelfull

Italia begjærte allerede i november i fjor Krekar og flere andre pågrepet og utlevert i forbindelse med opprullingen av det angivelige terrornettverket Rawti Shax.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. mars fattet domstolen i Trento en kjennelse om at Krekar ikke lenger behøver å sitte fengslet. Italienerne hevder nå – nesten ni måneder senere – at dette etter italiensk lov innebærer at det ikke er grunnlag for å begjære 60-åringen utlevert.

I mars spurte imidlertid norsk påtalemyndighet om begjæringen om utlevering fremdeles var gyldig. Svaret til den italienske saksbehandleren var «Ja».

– Kommunikasjonen har fra italiensk side vært mangelfull og alt annet enn klar. Det er bare å lese kjennelsen fra 3. mars. Det er ingen indikasjon der på at dette har avgjørende betydning for utleveringsspørsmålet, mener Glent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia orientert

Først 25. november kom brevet der italienerne hevdet at kravet om utlevering var trukket. Fem dager senere beordret Riksadvokaten øyeblikkelig løslatelse av Krekar ettersom kravet om utlevering for straffeforfølgelse i Italia plutselig var frafalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved det norske kontoret i EUs politi- og påtalesamarbeid, Eurojust, er man krystallklare på at de ikke på noe tidspunkt ble gjort oppmerksom på de italienske reglene og at utleveringsbegjæringen var frafalt:

– Det er noe vi ikke har vært kjent med. Tvert imot så har vi orientert Italia fortløpende om prosessen, at den har vært pågående i Norge, men uten at den har foranlediget en tilbakemelding om at utleveringsbegjæringen vil bli trukket, sier Hilde Stoltenberg, Norges representant i Eurojust, til NTB.

– De har fått kopi av tingrettens, lagmannsrettens og Høyesteretts avgjørelse fortløpende, understreker hun.

Uholdbart

Beskjeden om at Krekar skulle løslates og ikke sendes til Italia kom som julekvelden på kjerringa hos alle offentlige etater som jobbet med utleveringen, samt regjeringen som var helt innstilt på man endelig skulle få mulla Krekar ut av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter mener at italienerne har sviktet totalt i sin kommunikasjon.

– Italienske myndigheter har ikke på noe tidspunkt trukket tilbake noen utleveringsbegjæring. De har trukket tilbake en begjæring om fengsling fordi det ble uforholdsmessig, sier Stoltenberg som sier Norge gjennom nesten hele 2016 har forholdt seg til sine internasjonale forpliktelser om å forberede en utleveringssak.

Rettssaken mot Krekar er etter det Glent og Stoltenberg forstår, fortsatt berammet til midten av mars. Men at italiensk rett kan ende opp med å dømme Krekar i hans fravær, ville ikke vært holdbart i Norge, presiserer Stoltenberg.

– Nei, på ingen måte. Vi kan ikke kjøre en så alvorlig straffesak uten at de er til stede.