Erna Solberg: – Svært krevende å få budsjettet i havn

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser svært krevende ut å få til en avtale om statsbudsjettet, sier statsminister Erna Solberg (H) etter at hun onsdag ettermiddag hadde et møte med de tre andre borgerlige partilederne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) kjemper for regjeringens liv etter at begge samarbeidspartiene har vendt henne ryggen.

– Vi har diskutert den situasjonen vi står i uten en avtale om budsjett, og vi har snakket om hvordan dette skal håndteres videre, sier Solberg til NTB.

Venstre brøt budsjettforhandlingene med regjeringspartiene tirsdag, og KrF gjorde det samme onsdag. Like etter inviterte Erna Solberg begge partiene til et nytt møte.

– Ikke diskotekstemning

Ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide kom de borgerlige partiene ikke nærmere noen løsning på møtet.

– Det var ikke diskotekstemning der. Det er vanskelig å få til en enighet, men vi konstaterer at det er fem dager igjen, sier KrF-lederen i Dagsnytt 18.

Onsdag ble det klart at KrF bryter forhandlingene om neste års statsbudsjett, og fulgte dermed i fotsporene til samarbeidspartneren Venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvis det ikke blir en firepartienighet, må vi forholde oss den situasjonen som eventuelt oppstår, sier han.

Dyp krise

Solberg-regjeringen er kastet ut i en dyp regjeringskrise etter at begge regjeringens samarbeidspartier de to siste dagene har brutt budsjettforhandlingene.

– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett. Jeg forsøker å finne løsninger, fortalte en tydelig sliten og presset Solberg under en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Solberg må finne flertall for budsjettet innen mandag, når budsjettet skal vedtas på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kristelig Folkeparti bryter budsjettforhandlingene

Venstre bryter budsjettforhandlingene

– Et sirkus uten like

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har sittet i seige budsjettforhandlinger med KrF og Venstre siden starten av november. Selvpålagte frister har blitt brutt forløpende i forhandlingene, som av aktørene har blitt karakterisert som de vanskeligste noensinne. Tirsdag takket Venstre for seg, onsdag fulgte KrF etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge samarbeidspartiene legger skylden på et ultimatum om en bilpakke, som regjeringen innledet forhandlingene med. KrF-leder Knut Arild Hareide refser regjeringens håndtering.

– Hadde jeg sittet i regjering, hadde jeg aldri oppført meg på den måten. En mindretallsregjering kan rett og slett ikke stille et slikt ultimatum, uttalte Hareide til NTB.

– Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, la KrF-lederen til.

Les også: Solberg inviterer til nytt budsjettmøte

Angrer ikke ultimatum

– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Solberg vil ikke gå med på at ultimatumet var uklokt sett i ettertid.

– Det var politiske realiteter som lå til grunn for det. Vi la fram en bred pakke for avgiftsøkninger på klimautslipp, og de ulike elementene hang sammen. Frp hadde blitt med på betydelige økninger i klimaavgiftene, og det vil jeg gi dem honnør for. På ett budsjett økte vi avgiftene mer enn de rødgrønne gjorde på åtte år til sammen. Når man har beveget seg så langt som Frp gjorde, så må vi være ærlig på realitetene som ligger til grunn, uttalte Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mener bilpakken, som består av en blanding av avgiftsøkninger og avgiftslettelser for landets bileiere, i sum premierer fossilbiler og dermed er uforenelig med et reelt grønt skifte.

Les også: Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Ros til Erna, refs til Siv

Både Venstre og KrF har sagt seg villig til å sette seg ved forhandlingsbordet igjen dersom regjeringen legger fram noe reelt nytt.

Erna Solberg fortalte under pressekonferansen at regjeringen nå blant annet vil legge flere tiltak som gir tydelig klimagassreduksjoner på forhandlingsbordet, for å forsøke å vinne KrF og Venstres støtte.

Hareide roste statsminister Erna Solberg for å ha vært konstruktiv under forhandlingene, men lot det skinne tydelig gjennom at han ikke kunne gi samme skussmål til Frp-leder Siv Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hviler et særlig stort ansvar på Siv Jensen nå, fastslo han.

Les også: Budsjettkrisen: – Står og faller på KrF

Kan styre på fullmakt

Dersom de fire partiene ikke kommer til enighet innen mandag, har Solberg valget mellom å stille kabinettsspørsmål på budsjettet, og med det risikere å måtte gå av, eller be om å få fortsette å styre på en tidsbegrenset fullmakt fra Stortinget, i håp om å klare å få til et flertall etter jul.

Det vil i tilfelle være første gang på tretti år at en slik styringsfullmakt blir tatt i bruk.

Les også: Fylkesleder: – Venstre krever altfor mye. Nå får de ikke mer!