Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, er lettet over den overraskende løslatelsen av mulla Krekar.
Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, er lettet over den overraskende løslatelsen av mulla Krekar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar, og han blir dermed løslatt. – Dette utløser et erstatningsansvar, sier advokat Brynjar Meling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt overraskende skal norske myndigheter ha fått beskjed om at den italienske utleveringsbegjæringen av mulla Krekar nå er trukket tilbake.

– Vi er lettet. Dette bekrefter at det har vært en grunnløs sak, sier Krekars advokat Brynjar Meling, til ABC Nyheter.

– Dette vil utløse et krav om erstatning, sier også Meling.

Han sier at de nå vil grave dypere for å finne ut hva som har skjedd. Kjennelsen som lå til grunn for begjæringen ble opphevet allerede 3. mars i år, tre måneder før Oslo tingrett behandlet saken.

PST overrasket

På spørsmål om hvorfor dette ikke ble lagt fram for tingretten, svarer Meling:

– Det er et veldig interessant spørsmål. Jeg vil ikke gi meg før jeg får svar på det.

Han mener noen har blitt forledet i denne saken, men at spørsmålet er hvem.

– Jeg tror ikke påtalemyndighetens advokat lyver, men spørsmålet er hvem som har forledet henne, sier Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er politiadvokat Signe K. Aalling som har ført saken for PST. Onsdag kan ikke PSTs talsmann Martin Bernsen gi noen forklaring på hvorfor opplysningene ikke har blitt tidligere kjent i Norge.

– Vi fikk akkurat vite dette og er overrasket. Vi har ikke fått noen forklaring, sier Bernsen til ABC Nyheter.

Les også: Krekar sier det er uaktuelt å stikke av fra Norge

Mange ubesvarte spørsmål

Det var Riksadvokaten som i en pressemelding onsdag gjorde det klart at Krekar nå settes fri: .«Riksadvokaten har mottatt kopi av brev av 25. november 2016 fra det italienske justisministeriet til Justis- og beredskapsdepartementet, hvor det er opplyst at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake», heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke opplyst hvorfor kjennelsen ble opphevet eller hvorfor utleveringsbegjæringen ikke har blitt trukket tilbake tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formell tilbaketrekking av utleveringsbegjæringen innebærer at utleveringssaken mot mulla Krekar avsluttes fra norsk påtalemyndighets side, opplyses det videre.

Les også: Krekar hevder han blir feiltolket

Granskning

ABC Nyheter har tidligere avslørt at arrestordren og utleveringsbegjæringen mot tre av Krekars medtiltale ble trukket tilbake i Storbritannia allerede i mars. Nå viser det seg at det samme var tilfelle i Krekars sak.

Hvorfor det ikke har blitt opplyst om tidligere, vil nå måtte bli gransket.

Da ABC Nyheter i slutten av oktober spurte PSTs advokat om hvorfor man ikke hadde opplyst om at de tre britene var sluppet fri da Oslo tingrett behandlet saken i juni, svarte Aalling:

«Det (er) påtalemyndighetens oppfatning at din påstand bygger på en misforståelse i den forstand at straffesaken i Italia og utleveringssakene mot de tre pågår».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar overrasket over løslatelsen

Mulla Krekar er overrasket over at han ikke skal utleveres til Italia.

– Jeg fikk ingen informasjon. Jeg hadde ikke peiling på at jeg fikk komme ut, sa Krekar til VG mens han ventet på kona og familien utenfor Ila fengsel onsdag ettermiddag.

– Jeg må sikkert inn igjen om to måneder, kommenterte han videre.

Tidligere saker:

Høyre: – Krekar er en fare for rikets sikkerhet

Advokat: Krekar har et siste halmstrå

Krekar-venn mistet dansk statsborgerskap

Krekar sammenlignet Rawt med kommunistenes manifest

Mulla Krekar

* 60 år gammel kurder fra Nord-Irak. Egentlig navn Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar 2015 uttalte Krekar seg til NRK om en av kurderne han tidligere var dømt for å ha truet. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til halvannet års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I en sivil sak ble han likevel dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til kurderen. Krekar krevde samtidig selv 200.000 kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.

* 12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krever ham utlevert.

* 9. juni startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen for Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

* 29. juni slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utleveres til Italia.

* 21. oktober fastholdt Borgarting lagmannsrett at Krekar kan utleveres.

* 23. november forkastet Høyesterett Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse.

* 30. november opplyser Riksadvokaten at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake, og beordrer at Krekar løslates.