Nordmenn med fedme har tre ganger så mange sykedager

Folk med høy BMI har ifølge SSB flere sykedager enn de med lavere BMI. Det samme gjelder når man sammenligner røykere og ikke-røykere.
Folk med høy BMI har ifølge SSB flere sykedager enn de med lavere BMI. Det samme gjelder når man sammenligner røykere og ikke-røykere. Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fete nordmenn i 50-årene er mer borte fra jobb enn deres jevnaldrende, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag halvparten av nordmenn er overvektige (BMI 25-29) og cirka én av fem har fedme (BMI over 30). Denne utviklingen er med på å øke sykdomsbelastningen.

Nå viser beregninger fra SSB at nordmenn med fedme i aldersgruppen 50 til 59 år tar ut tre ganger så mange sykedager som dem med BMI under 30. Tallene viser 15 mot 5 sykedager de siste tolv månedene.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å

Tallene viser også at røyking ser ut til å påvirke yrkesdeltakelsen negativt, mens det å ha minst én kronisk sykdom synes å ha enda større negativ påvirkning på det å være i arbeid.

Daglige røykere har to sykedager mer enn kollegaer som ikke røyker. 50– 59-åringer som er i arbeid og røyker daglig, har sju sykedager de siste 12 månedene, mens de som ikke røyker har fem sykedager. Nordmenn i alderen 50– 59 år som har minst én kronisk lidelse arbeider færre dager når man sammenligner med friske kollegaer i samme aldersgruppe. De tar ut 10 sykedager mot 4 blant dem som ikke har langvarig lidelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fastlege slår alarm: – Feige leger dreper pasienter

Tallene kommer fram etter at SSB har sammenlignet tallene i rapporten Health at a Glance 2016 med sammenlignbare norske tall. Tallene viser at den norske befolkningen ligger på om lag samme nivå som det europeiske gjennomsnittet

I rapporten har OECD analysert hvordan risikofaktorer for helse påvirker arbeidsmuligheter og effektivitet i arbeidsmarkedet for mennesker i aldersgruppen 50 til 59 år.

Les også:

– Større sannsynlighet for fedme med overvektig mor

– Overvekt og fedme kan være et betent tema