Egeland: – Kunne ikke vært verre i Øst-Aleppo

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialrådgiver for Syria, mener situasjonen i Øst-Aleppo ikke kunne vært verre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialrådgiver for Syria, mener situasjonen i Øst-Aleppo ikke kunne vært verre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest alvorlige er ikke at det er slutt på maten i Øst-Aleppo, men at helsetjenestene stort sett har sluttet å fungere, sier Jan Egeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske regjeringsstyrker tok i helgen kontroll over seks opprørskontrollerte bydeler i det østlige Aleppo, og dette har enorme konsekvenser for sivilbefolkningen sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og FNs spesialrådgiver for Syria.

– Hele området er tett befolket, og det mest alvorlige er ikke at det er slutt på maten, men at helsetjenestene stort sett har sluttet å fungere. De siste seks hospitalene ble alle truffet før denne siste offensiven, sier Egeland.

Les også: Seks Aleppo-bydeler gjenerobret av regimestyrkene

Blodig

Noen tusener sivile har så langt klart å flykte til det regjeringskontrollerte området i Vest-Aleppo, men de aller fleste er igjen.

– Det kunne ikke vært verre inne i Øst-Aleppo, og jeg tror ikke vi nå ser slutten på krigen i Aleppo. Striden fortsetter for fullt og forflytter seg. Nå er det to mindre beleirede områder i stedet for ett stort, sier Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at offensiven som gjennomføres i Aleppo er meget blodig.

– Det er mange luftangrep, så vel som intense angrep på bakken. Og rakett- og granatnedslag.

Les også: SOHR: 10.000 sivile har flyktet fra Øst-Aleppo

Nødhjelp

3. november la Egeland fram en plan på fire punkter for russerne, amerikanerne og de andre 20 landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG).

– Jeg ba om fire ting. Hjelp inn til sykehusene som fortsatt er igjen. Evakuering av sårede fra Øst- til Vest-Aleppo. Kolonner med mat og nødhjelp for vinteren. Og leger og helsepersonell til sykehusene i Øst-Aleppo, sier Egeland.

Planen ble godtatt av gruppen, men Moskva og Damaskus har ennå ikke gitt grønt lys.

– De sier de i utgangspunktet er positive, men det virker som om de forsøker å vinne tid. Det virker som om de tror det finnes en militær løsning, men det tror ikke jeg. Den er politisk. Og før vi når en politisk løsning, må vi gi humanitær hjelp, sier FN-rådgiveren.'

Les også:

– Assad gjenerobrer to Aleppo-bydeler

Ban fordømmer angrep i Aleppo

– Alle sykehus i Øst-Aleppo ute av drift