Verdenskjent dansk Michelin-restaurant bøtelagt av mattilsynet

Her feirer stjernekokk Rasmus Kofoed (midten) at hans restaurant Geranium i København har mottatt sin tredje Michelin-stjerne tidligere i år. Nå er restauranten bøtelagt for brudd på fødevareloven.
Her feirer stjernekokk Rasmus Kofoed (midten) at hans restaurant Geranium i København har mottatt sin tredje Michelin-stjerne tidligere i år. Nå er restauranten bøtelagt for brudd på fødevareloven. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

20.000 kroner i bot og surt smilefjes var straffen til restauranten Geranium i København fra Fødevarestyrelsen. – Michelin-stjerner er ingen garanti for høy matvaresikkerhet, sier ekspert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for et måltid på anerkjente Geranium i København, som har tre Michelin-stjerner, blir fort over 2000 kroner per person. Da kommer drikke i tillegg.

Nå har det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, avdekket grove brudd på loven på restauranten, skriver Ekstrabladet.

Geranium har fått den hardeste tenkelige sanksjonen, nemlig en bot på 20.000 danske kroner i tillegg til et surt smilefjes. Danskene har samme smilefjesordning som ble innført i Norge i januar.

Grunnen til den strenge straffen var at restauranten har oppbevart skalldyr, som kamskjell, østers og krepsehaler, på temperaturer opp til 9,2 grader celsius. Langt høyere enn den tillatte grensen på 2 grader, skriver Ekstrabladet.

Les mer: Dette er smilefjesordningen

For høy temperatur i en lengre periode

Råvarene var ikke bare feil oppbevart da tilsynsmyndighetene var innom 29. september. Fødevarestyrelsen kunne avdekke at det ble målt for høy temperatur i kjøleskapet over en lengre periode uten at problemet ble løst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de ansatte ble spurt om oppbevaringstemperatur kunne de ikke tilstrekkelig redegjøre for hva som var riktig temperatur for fersk fisk og skalldyr.

I tillegg avdekket Fødevarestyrelsen at det var ganske skittent ute bak restaurantlokalene, der hvor maten oppbevares.

Les også: Dette er verdens beste restauranter

Restaurantledelsen beklager

Restaurantens mesterkokk Rasmus Kofoed og hovmester Søren Ledet skriver til Ekstrabladet at de erkjenner problemet med kjøleboksen, og er lei for at de ikke har vært tilstrekkelig oppmerksomme.

De skriver videre at de ikke kjenner seg igjen i de øvrige kritikkpunktene Fødevarestyrelsen nevner i sin rapport, og at de derfor har sendt en klage til styrelsen som de avventer svar på.

– Det er også viktig å understreke at all fisk og skalldyr har ligget - og fortsatt ligger - på is i kjøleskapene, så råvarene har ikke været oppbevart over de tillatte temperaturer, skriver Kofoed til avisa.

Geranium fikk sin tredje stjerne tidligere i år, samtidig som Maaemo i Oslo fikk tre Michelin-stjerner som den første i Norge noen gang.