Erdogan truer med å åpne grensene til EU

Se video av talen her
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å åpne grensene for migranter og flyktninger etter EU-parlamentets ja til å fryse medlemskapsforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hør på meg. Hvis dere går noe lenger, ta i betraktning at grensene kommer til å bli åpnet, sa en rasende Erdogan i en tale i Istanbul fredag.

I mars i år inngikk Ankara og Brussel en avtale som innebar at Tyrkia skulle ta grep for å hindre migranter og flyktninger i å ta seg vestover til Europa. Til gjengjeld fikk tyrkerne pengehjelp til å håndtere migrasjonen, samt løfter om fortgang i medlemskapsforhandlingene samt visumfrihet for tyrkere.

– Det er vi som har brødfødt 3 til 3,5 millioner flyktninger i dette landet. Dere har brutt løftene deres, sier Erdogan henvendt til EU.

Les også: Tyrkia refser EU for lite hjelp med syriske flyktninger

Problemløsning

Tysklands statsminister Angela Merkel reagerer på trusselen fra Erdogan. Hennes talskvinne Ulrikke Demmer påpeker at trusler ikke er til hjelp for migrasjonsavtalen mellom tyrkerne og EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anser EU-Tyrkia-avtalen som en suksess for begge sider. Forlengelsen av denne avtalen er i alle parters interesse, sier Demmer til pressen i Berlin fredag.

– I den grad det er problemer, er vi nødt til å løse dem, tilføyer hun.

EU-parlamentet fordømte torsdag det de kaller «uproporsjonale» inngrep fra tyrkiske myndigheter i kjølvannet av kuppforsøket i sommer.

Ikke bindende

Disse inngrepene «krenker grunnleggende rettigheter og friheter som er vernet av den tyrkiske grunnloven», het det videre.

Resolusjonen er ikke bindende og støttes ikke av EU-kommisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU stilte en lang rekke krav og betingelser til motytelsene i avtalen med Tyrkia. En tidsfrist kom og gikk i oktober uten noen synlig framgang, verken i visumsaken eller samtalene om tyrkisk medlemskap i EU. Siden har Tyrkia gjentatt anklagene om at EU ikke har innfridd sin del av avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyrkia fortsetter utrenskninger blant offentlig ansatte

Store utrenskinger

Overensstemmelsen mellom EU og Tyrkia har gjort at tallet på mennesker som krysser Egeerhavet til Hellas, er blitt kraftig redusert. Før avtalen ble spikret, kom flere hundre tusen asylsøkere til EU-landene via Tyrkia.

Spørsmålet om Tyrkias medlemskapsforhandlinger med EU er høyaktuelt i forbindelse med utrenskningene etter forsøket på militærkupp i juli.

Om lag 125.000 offentlig ansatte har fått sparken i Tyrkia, anklaget for å ha deltatt i kuppet eller for å sympatisere med kuppmakerne. Mange er også pågrepet, og en rekke medier er stengt.

Les også:

Stoltenberg: – Tyrkia er en nøkkelalliert

Svenske TV-journalister avhørt i Tyrkia

Tyrkia stenger 370 organisasjoner