KrF åpner for å godta regjeringens bilpakke

ULTIMATUM ELLER IKKE?: Siv Jensen og Frp har sagt at bilpakken ikke skal røres. Trine Skei Grande og Venstre har null til overs for ultimatum-situasjonen. Knut Arild Hareide og Krf har nå åpnet døra for å forhandle om bilpakken.
ULTIMATUM ELLER IKKE?: Siv Jensen og Frp har sagt at bilpakken ikke skal røres. Trine Skei Grande og Venstre har null til overs for ultimatum-situasjonen. Knut Arild Hareide og Krf har nå åpnet døra for å forhandle om bilpakken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De parlamentariske lederne skal nå forsøke å skape borgerlig enighet om 2017-budsjettet. KrF holder døra på gløtt for å godta regjeringens bilpakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For Kristelig Folkeparti har aldri regjeringens forslag til bilavgifter og kompensasjon for bilistene utløst noe ultimatum. Derfor kan vi forhandle om et budsjett selv om pakken blir stående som den er nå. Men det vil være svært vanskelig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG torsdag kveld.

Han mener imidlertid at regjeringspartienes ultimatum har vært hemmende og har skapt svak fremdrift i budsjettforhandlingene.

– Mangel på fremdrift har naturlig nok regjeringspartiene størst ansvar for når de har stilt ultimative krav. Det er aldri klokt av en mindretallsregjering, sier han til NTB.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk til regjeringens ultimatum om bilpakken.

– Det er en lite klok strategi, både for å få ned klimautslippene og dersom en mindretallsregjering skal få flertall for sitt budsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-topper i møte

Frp-leder og finansminister Siv Jensen slo imidlertid fast at bilpakken ligger fast, etter å ha hatt et møte med de andre Frp-statsrådene, partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik og finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi torsdag kveld.

– Det kravet har fått full støtte i møtet i kveld. Det er spennende forhandlinger, sa Jensen til VG etter møtet.

Bilpakken er den store nøtten i forhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. Samtalene blir nå flyttet fra finanspolitikerne og opp til de parlamentariske lederne. De møtes trolig fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å komme fram til en enighet er fortsatt søndag kveld klokken 18.

Hvis samtalene bryter helt sammen, kan budsjettprosessen i verste falle ende med regjeringskrise.

På kollisjonskurs

Den omstridte bilpakken består av høyere bensin- og dieselavgift, økt pendlerfradrag, bompengekutt og redusert årsavgift for fossilbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutsetningen for fjorårets budsjettavtale var et løfte for 2017-budsjettet om at det skulle føre til utslippskutt, ifølge Grande.

– Regjeringen har hittil møtt Stortinget med et ultimatum på en fossil bilpakke som fører til det motsatte, sier hun.

I likhet med KrF krever Venstre at drivstoffavgiftene økes ytterligere, men for Frp er dette helt uaktuelt. Partiet føler det allerede har strukket seg langt i pakken som ligger inne i budsjettet, og har kategorisk avvist at det blir aktuelt å endre den i forhandlingene.

Heller ikke i det tredje og hittil siste tilbudet samarbeidspartiene fikk overlevert torsdag, var bilpakken endret.

– Store utfordringer

Nå skal Grande og Hareide forhandle med de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) i et forsøk på å løse flokene.

Dersom heller ikke dette grepet skulle føre fram, er NTB kjent med at statsminister Erna Solberg (H) og finansministeren trolig selv vil engasjere seg direkte i forhandlingene lørdag.

Det har vært spekulert på om regjeringen kan komme til å inngå en budsjettavtale med bare KrF, men Hareide understreker at det hele tiden har vært hensikten å få med alle de fire partiene på en avtale.

– Det målet har vi ikke gått bort fra, forklarer han.