Russland starter ny offensiv i Syria

Opprørere trener i Idlib-provinsen, som nå er under russiske angrep.
Opprørere trener i Idlib-provinsen, som nå er under russiske angrep. Foto: Ammar Abdullah / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har innledet en større offensiv i provinsene Idlib og Homs, samtidig som den relative freden i Øst-Aleppo synes å være over. Igjen regner bombene over de opprørskontrollerte områdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu opplyste tirsdag at det blir brukt jagerfly fra hangarskipet Admiral Kuznetsov under offensiven mot opprørere i de to provinsene Idlib og Homs. Offensiven er ifølge Sjoigu rettet mot stillingene til de to ytterliggående islamistgruppene IS og Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

Den startet få timer etter at Russlands president Vladimir Putin diskuterte Syria med USAs nyvalgte president Donald Trump over telefonen. De to skal da ha blitt enige om å slå kreftene sammen for å bekjempe det Kreml kaller «fiende nummer én»: internasjonal terrorisme og ekstremisme.

Aleppo bombes

Sjoigu nevner ikke Aleppo, der det tirsdag ble meldt om de første luftangrepene på tre uker mot den opprørskontrollerte delen av byen.

Det er snakk om både tønnebomber fra helikoptre og raketter fra jagerfly mot en rekke bydeler, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som melder at flyene tilhører det syriske regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Minst 14 angrep har truffet Øst-Aleppo så langt. Fire personer er drept, to av dem var barn, sier Ibrahim al-Haj fra det lokale hjelpekorpset Hvite hjelmer.

Så sent som søndag mottok folk i byen tekstmeldinger der de ble bedt om å forlate de opprørskontrollerte områdene innen 24 timer. De siste dagene har dessuten regimevennlige styrker trappet opp angrepene mot opprørsstillinger på bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama-administrasjonen har i månedsvis forsøkt å forhandle fram en våpenhvile i Aleppo, der ytterliggående islamister kjemper sammen med mer moderate syriske opprørere som støttes av USA, og der IS ikke er til stede.

Norsk ekspert: – IS kan gjenoppstå etter Mosuls fall

Ny offensiv?

Luftangrepene er de første mot Øst-Aleppo siden 18. oktober, og de har utløst frykt for at dette er begynnelsen på regimets siste, store offensiv for å ta kontroll over hele byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bombardementet skjer samtidig som befolkningen har manglet både mat og medisiner i ukevis. Mange risikerer ifølge FN å sulte.

Det antas at det fortsatt bor 250.000 mennesker i de opprørskontrollerte områdene.

I midten av oktober varslet Russland at flyangrepene ville stanse slik at sivile og opprørere kunne forlate den østlige delen av Aleppo.

Opprørerne avviste planen, samtidig som FN ikke greide å forhandle fram en avtale om å bringe nødhjelp inn i byen.

Les også: Ubaydullah Hussain: – Jeg har støttet IS på generelt grunnlag

NATO-bekymring

Hangarskipet Admiral Kuznetsov og en rekke andre russiske krigsskip passerte norskekysten i midten av oktober. Deretter gikk ferden videre mot Middelhavet, og for få dager siden ankom de farvannet utenfor Syria.

Da skipene ankom Middelhavet for to-tre uker siden, uttrykte NATO-sjef Jens Stoltenberg bekymring for at de ville bli brukt til å angripe Aleppo og øke de siviles lidelser. Det russiske forsvarsdepartementet svarte med å kalle bekymringen for «absurd».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag styrtet et russisk jagerfly i havet like etter at det tok av fra Admiral Kuznetsov. Flygeren skjøt seg ut og er ifølge russiske myndigheter i god behold.

I løpet av 24 timer har dessuten tre sykehus blitt rammet av luftangrep i opprørskontrollerte områder i Aleppos vestlige utkant, ifølge SOHR.

Russland gikk i fjor høst inn i krigen i Syria for å støtte regimet til president Bashar al-Assad.

Les også:

Erna Solberg: – Et svekket IS gir økt terrorfare

Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump