Ankepunktene mot Høgmo

Kritikken mot Per-Mathias Høgmo har forsterket seg etter fredagens tap mot Tsjekkia.
Kritikken mot Per-Mathias Høgmo har forsterket seg etter fredagens tap mot Tsjekkia. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Fotballfolket» svinger øksen over Per-Mathias Høgmo etter landslagets niende tap på de 13 siste landskampene, men han har ingen planer om å legge hodet på blokka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har kontrakt ett år til, og det forholder jeg meg til, sa han etter at Tsjekkia feide Norge av banen i fredagens VM-kvalifiseringskamp. Mange ventet at han ville bekjentgjøre sin avgang.

Siden oktober i fjor har Norge slått Finland, Island og San Marino, spilt uavgjort mot Estland og tapt for alle sine andre motstandere.

For litt over tre år siden fikk Egil Olsen, tidenes mest suksessrike norske landslagssjef, sparken fordi han hadde «mistet garderoben». Alle som så landslaget kunne se at spillerne ikke drev med «Drillo-fotball».

Les også: Norge sviktet i Tsjekkia

Høgmo har derimot tilsynelatende lojale spillere, som forsvarer ham verbalt ved enhver anledning. Problemet er at deres beste forsøk på å følge hans instruksjoner ser ut til å skulle sende Norge ut av topp 100 på FIFA-rankingen for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanker om VM-sluttspill virker i øyeblikket like utopiske som de var før Drillo ble landslagssjef første gang.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Høgmo vil ikke vurdere å trekke seg:

Brutalt

Hva er så ankepunktene mot Høgmo, som tidligere har hatt betydelig suksess både som sjef for kvinnelandslaget (OL-gull), U21-landslaget og flere klubblag, og som de fleste som har møtt ham er enige om å beskrive som en likandes kar?

Tallenes tale er brutal. Høgmo har tapt over halvparten av sine landskamper (18 av 35).

Etter 35 landskamper hadde Nils Johan Semb tapt 6, Drillo (1. periode) 7, Åge Hareide 8 og Drillo (2. periode) 11. De hadde vunnet mellom 16 og 19 kamper, Høgmo har vunnet 10.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Discovery lover fotballsendinger uten bettingreklame

Semb hadde poengsnitt på 1,86 i sine 35 første landskamper, Drillo (1. periode) 1,85, Drillo (2. periode) 1,77, Hareide 1,69. Høgmo har 1,06.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med tre tap på fire VM-kvalifiseringskamper (med bare «gratispoengene» mot San Marino på konto) er Norge i praksis ute av dansen om plass i sluttspillet i Russland.

Dette er blant ankepunktene mot Høgmo i fredagens kamp:

Vraket

* Mats Møller Dæhli, Tarik Elyounoussi og til dels Adama Diomande hadde viktige roller i formasjonsøktene på de åpne treningene i Berlin. Mot Tsjekkia måtte de starte på benken, og de kom inn først da kampen egentlig var avgjort. Dæhli var best på banen den tiden han spilte, uten at det hjalp Norge til poeng.

* Markus Henriksen som spiss var en av de grove feilene Høgmo gjorde i laguttaket til den avgjørende EM-omspillskampen mot Ungarn for ett år siden. Fredag kopierte han akkurat den tabben og vraket de tre som i oppkjøringen til kampen hadde fått mest tid i kampen for å bli Joshua Kings makker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Martin Samuelsen var 24. spiller i troppen og måtte ta plass på tribunen fordi det er lov til å ha bare 12 reserver. Hva kunne han gjort om han i stedet hadde fått starte for U21-landslaget i EM-omspillskampen mot Serbia?

Høgmo avviser å trekke seg, og hans skjebne ligger nå i NFF-styrets hender. Terje Svendsen og hans styre trosser svært mange norske fotballentusiaster om de konkluderer med at Høgmo fortjener å fortsette. (©NTB)