Søndag er det farsdagFrokostoppskrifter som gir en god start på farsdagen

Sveler med grovt mel er en god erstatning for brød til søndagsfrokosten. Foto: Melk.no
Sveler med grovt mel er en god erstatning for brød til søndagsfrokosten. Foto: Melk.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrask far i huset med en ekstra god frokost på farsdagen - gjerne servert på sengen. Her får du tips til oppskrifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konseptet med farsdag kommer opprinnelig fra USA, der dagen fra 1910 ble feiret flere steder som en parallell til morsdag . Fra 1934 ble det vanlig å feire over hele USA den tredje søndag i juni, ifølge Snl.no.

I Norden ble dagen først populær etter andre verdenskrig, ifølge Wikipeida. Norge markeres farsdag annen søndag i november, som betyr førstkommende søndag.

Det er vanlig å gi far i huset litt ekstra oppmerksomhet denne dagen. Dagen kan markeres på mange måter, men hvorfor ikke klinke til med en ekstra god frokost?

Det trenger ikke vært komplisert, men det må være godt. Alle fedre er forskjellige, men her er noen oppskrifter som kanskje kan friste.

Server den gjerne på senga, etter at dagens hovedperson har fått seg en ekstra time i drømmeland.

Smoothie

En smoothie laget av frukt eller bær er et friskt innslag i en god farsdagsfrokost.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en blender er det dessuten enkelt og raskt å lage.

Her finner du mange smakfulle smoothieoppskrifter. Eller du kan prøve denne oppskriften på fra Frukt.no:

Blåbærsmoothie med sting

Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no

Frisk ingefær og litt honning sammen med blåbær gir deg en leskende og oppfriskende smoothie. Bruker du friske blåbær, bør du tilsette et par isbiter. Dersom bærene er fryste, er det ikke nødvendig.

Ingredienser per porsjon:

  • 2 dl blåbær
  • 1 ts revet frisk ingefær
  • 1 ts honning
  • 2 dl kulturmelk
  • saften av 1 båt lime
  • 2 stk isbiter

Ha melken først i en blender. Deretter resten av ingrediensene. Kjør smoothien til en jevn fin smoothie. Pynt gjerne med limebåter og friske bær. Drikkes umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 12 tips til en glutenfri start på dagen

Lapper til frokost

Foto: Melk.no
Foto: Melk.no

Sveler med grovt mel er en god erstatning for brød til søndagsfrokosten. Denne enkle oppskriften er fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Melk.no.

Ingredienser

  • 3 stk egg
  • 3 dl syrnet melk (Kulturmjølk) eller kefir
  • 2 ½ dl hvetemel
  • 2 dl sammalt hvete, fin
  • 1 ss sukker
  • 1 ½ ts natron
  • 2 ss smør til steking

Visp sammen egg og syrnet melk. Tilsett mel, sukker og natron og visp til røren er klumpfri. La røren stå og svelle i ca. 20 minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smør en steketakke eller stekepanne. Hell en liten øse med røre i stekepannen. Stek lappene på begge sider ved middels varme til de har en pen gyllen farge og er gjennomstekt.

Servér lappene med for eksempel syltetøy og vaniljeyoghurt eller vaniljekvarg.

Les også: Det blir pannekaker til frokost

Frokostscones

Ønsker du et alternativ til brød som er enda raskere å lage, er scones et godt alternativ. Denne oppskriften, som er laget med havregryn, er litt sunnere enn klassiske scones og dermed bra til frokost.

Les saken: Litt sunnere frokostscones

Ikke glem kaffen ...

En god kopp kaffe hører gjerne farsdagsfrokosten til. Det tryggeste og enkleste er nok å servere kaffen slik du vet far i huset foretrekker den. Men om du har lyst til å prøve noe helt annet, foreslår Melk.no kaffiato.

Foto: Melk.no
Foto: Melk.no

Denne varme, deilige kaffedrikken byr på det beste av tre verdener - espresso, melk og sjokolade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik lager du to porsjoner av Kaffiato:

  • 3 dl lettmelk
  • 1 dl espressokaffe
  • 10 g finhakket rød chili evt. 3 cm
  • 1 ss honning
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g finhakket mørk kokesjokolade

Ha melk, espresso, finhakket chili, honning og vaniljesukker i en kjele. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Slå ned varmen, og hell den finhakkede sjokoladen over litt etter litt mens du rører med visp.

Sil kaffiatoen før servering, og server med litt vispet krem.

Om ingen av disse oppskriftene er midt i blinken for pappaen du ønsker å hedre, kan du kanskje finne noen gode tips her: Frokostideene du trenger.

Eller hva med å prøve en klassisk bondeomelett? Oppskriften til kokk Tom Victor Gausdal finner du her.

Les også:

Måltidet du ikke bør droppe

Frokostene som sikrer en sunn start på dagen

Derfor feirer vi morsdag