Trump-rådgiver: Bosetninger ikke til hinder for fred

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tel Aviv (NTB-DPA): Donald Trump ser ikke på de israelske bosetningene på Vestbredden som et hinder for fred, sier en av rådgiverne hans til den israelske hærens radiostasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er overhodet ikke Trumps syn at bosetningsaktiviteten bør fordømmes eller at den er til hinder for fred, sa Jason Greenblatt, som er en av Trumps ledende rådgivere innen Israel-relaterte saken.

Over en halv million bosettere bor på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble erobret fra Jordan i seksdagerskrigen i 1967. De fleste land regner disse bosetningene som ulovlige, og folkeretten forbyr en stat å overføre sin egen befolkning til okkupert territorium.

USA har lenge fordømt byggingen av bosetninger og regner dem som det største hinderet for å oppnå fred i Midtøsten. Israel benekter at Vestbredden er okkupert og omtaler i stedet området som «omstridt territorium». Da Barack Obama kom til makten i 2009 ba han Israel stanse utbyggingen. Den fortsatte utvidelsen av bosetningene bidro til et anstrengt forhold mellom ham og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fredsprosessen i Midtøsten har stått stille lenge og Greenblatt sier Trump mener initiativet må komme fra de israelske og palestinske lederne.

– Han har ikke som mål å tvinge partene til fred, og det burde ingen andre ha som mål heller. (©NTB)