«Ekstrem disiplin» skal berge VM-drømmen

Per-Mathias Høgmo på pressekonferanse før Norges trening på Eden stadion i Praha torsdag kveld. Landslagssjefen holder kortene tett til brystet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
Per-Mathias Høgmo på pressekonferanse før Norges trening på Eden stadion i Praha torsdag kveld. Landslagssjefen holder kortene tett til brystet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per-Mathias Høgmo har planene klare før skjebnekampen mot Tsjekkia i VM-kvalifiseringen, men holder kortene tett til brystet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Laget får dere i morgen. Jeg har ikke behov for å utdype om det nå, men ekstrem disiplin kommer til å være en nøkkel for å kunne spille fotball slik vi legger opp til, sa han på torsdagens pressekonferanse før lagets lukkede trening på Eden stadion.

– Mitt budskap til spillerne vil være å ta øyeblikket, å være til stede og gripe muligheten vi har for å skape et resultat.

Alle spørsmål med hensikt å lokke ut informasjon om laguttak eller taktikk avviste Høgmo rutinert, og tonet også ned Norges behov for å vinne kampen.

– Tsjekkia har vært veldig uheldig i sine tidligere hjemmekamper, skapt mange sjanser og tatt bare to poeng. Derfor må de vinne i morgen. Selv har vi igjen tre hjemmekamper neste år mot Tsjekkia, Nord-Irland og Aserbajdsjan, men selvsagt vil et godt resultat her være veldig viktig, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har et brennende ønske om å vinne kampen, det er utgangspunktet, sa han da han ble spurt om det ikke også for Norge er en kamp som må vinnes.

Ikke-svar

På trening har han brukt Per Ciljan Skjelbred både på kant og sentralt.

– Per behersker begge rollene godt. Han var en sterk bidragsyter i kantrollen gjennom hele forrige kvalifisering. Samtidig er han god i den sentrale, sittende rollen for Hertha Berlin. Det handler alltid om å komponere laget best mulig, var Høgmos ikke-svar om bruken av kapteinen.

Han ble spurt om det ikke ville vært bedre å drille en ellever gjennom hele uka i stedet for å la nesten hele troppen vise seg fram i rollene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått drillet laget som skal starte veldig godt. Det er et lag som kjenner hverandre godt fra forrige kvalifisering, sa Høgmo om det.

Tom Nordlie ville vite om bruk av Skjelbred og Mats Møller Dæhli på kantene i 4-4-2, slik det har sett ut på mange av formasjonsøktene, betyr at Norge vil tilbake til Høgmos gamle prosjekt med lengre angrep og innoverkanter som åpner for angripende backer, framfor den kontringsfotballen han signaliserte ved uttaket av troppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jokere

– Kontringsfasen baserer seg litt på hvordan Tsjekkia har framstått. De kjører backene veldig høyt, og da er det rom å gå i tidlig. Det er litt vanskelig å forutsi hvor mye tsjekkerne vil ha ballen. Vi har selvsagt en plan A, og så har vi en del jokere som vi kan sette inn i løpet av kampen om vi skulle ønske å endre kampbildet, sa Høgmo.

Landslagssjefen ble også konfrontert med baklengsmålene som har ødelagt mye.

– Det er viktig for oss å ha stabilitet i forsvarsspillet. Det var nøkkel til mange av poengene vi tok i forrige kvalifisering, men vi må få satt det enda bedre. En god defensiv plattform vil være veldig viktig fredag, sa han.

Norge ble rundspilt av Tyskland på Ullevaal og slått 3-0 i første kamp i VM-kvalifiseringen. Det ble nytt nederlag mot Aserbajdsjan borte (0-1). Mot San Marino kom 4-1-seieren, men gjestene hadde 1-1 til et kvarter gjensto.

Før fredagens kamp er Norge nummer fire og Tsjekkia nest sist i gruppen. Gruppevinneren går rett til Russland-VM, mens åtte av ni toere får en ny sjanse i omspill.