EØS-batalje i Stortinget:Europaministeren taus om Høyesterett har siste ord i norsk arbeidsliv

TAUS OM HØYESTERETT: Statsråd Elisabeth Vik Aspaker (H) vil ikke si om Høyesteretts avgjørelser om norsk arbeidsliv er underlagt ESA i Brussel og EFTA-domstolen i Luxembourg.
TAUS OM HØYESTERETT: Statsråd Elisabeth Vik Aspaker (H) vil ikke si om Høyesteretts avgjørelser om norsk arbeidsliv er underlagt ESA i Brussel og EFTA-domstolen i Luxembourg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EØS-avtalen utfordrer nå Høyesteretts makt i Norge i en betent arbeidslivssak. I Stortinget torsdag nektet europaminister Elisabeth Aspaker (H) å avklare om regjeringen står på Høyesteretts dom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et veritabelt EØS-slagsmål brøt torsdag ut i Stortinget mellom Senterpartiet på den ene siden, Høyre og Ap på den andre.

I en debatt om europaminister Elisabeth Aspakers halvårlige redegjørelse om europapolitiske spørsmål, nektet Aspaker på spørsmål fra Liv Signe Navarsete (Sp) å avklare om norsk Høyesterett er underlagt ESA og EFTA-domstolen i arbeidslivsspørsmål i Norge.

Heller ikke ABC Nyheter lyktes å få et standpunkt fra europaminister Elisabeth Aspaker.

– Har Høyesterett siste ord i Norge i saker som dreier seg om norsk arbeidsliv?

– Jeg har ikke noen annen kommentar enn at vi har fått et brev fra ESA, og regjeringen gjør nå en vurdering og skal svare på det. Utover det har jeg ingen kommentar, er alt Aspaker vil si til ABC Nyheter.

Krever rett til å gi østeuropeere mindre

Den konkrete saken det hele springer ut av, er NHOs ønske om at utenlandske arbeidere og bemanningsforetak skal kunne konkurrere på norske verft på rimeligere betingelser enn den norske tariffavtalen sikrer norske arbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO har oppfordret ESA til å overprøve Høyesteretts beslutning om at også utenlandske arbeidere har krav på godtgjørelse for reise, kost og losji som sine norske kolleger.

I et såkalt åpningsbrev 25. oktober tar ESA hansken og hevder at Norge med å gi østeurpeiske, tilreisende arbeidere samme vilkår som norske, bryter EUs utsendingsdirektiv.

Direktivet har vært omstridt i norsk og europeisk fagbevegelse, men ble banket gjennom i Stortinget med Arbeiderpartiets fulle støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den innebærer absolutt ingen problemer for norsk arbeidsliv, slo daværende partisekretær Raymond Johansen (Ap) i 2012 fast om hele EØS-avtalen.

Siden den tid har problemsakene strømmet på, slik som bryggesjauernes rett til jobb, som denne uka går for Høyesterett. Taper arbeidgiverne der, blir også denne saken trolig anket inn til Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er oppsiktsekkende at statsråden ikke vil si om de står på det de har gjort til nå, sa Navarsete i Stortinget om verftsstriden.

Les også: Denne dansken kan kverke Høyesteretts innflytelse på norsk arbeidsliv

– Sp spiller hasard

Det oppsto skarp meningsutveksling i kjølvannet av valgresultatet i USA, og flertall for britisk utmelding av EU.

Navarsete og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tolker folkenes røst dithen at de har fått nok av ytterligere liberalisering.

– Sorgreaksjonene vi så fra europaminister Aspaker etter Brexit, bekrefter vår hypotese.

Norges minister har blitt EUs minister i den norske debatten, sa Vedum.

– Jeg har ikke sett noen mer ihuga forsvarere av EU, enn den norske regjeringen. Og statsministeren har flere ganger gått ut med ønske om at Norge skal gå over til euro som valuta, sa Vedum.

– Takk det norske folk for at vi har vår egen valuta som fremmer vår eksport, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aspaker oppsummerte at det er klare skillelinjer mellom ett parti som vil gjøre det Orkla har advart mot, «å spille hasard med matindustrien» ved å ønske å si opp EØS-avtalen, og de andre partiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke dy meg: Sp fortsetter nå sitt korstog mot EØS-avtalen. Det er ikke norsk næringslivs, forskeres og studenters interesser. Senterpartiet er helt på kollisjonskurs med vitale interesser for norsk næringsliv, sa hun.

Les også: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven

To hoder på samme troll

Vedum slo fast at Sp er for nasjonalstaten.

– Den har vært en suksess og den svakestes vern. Og det er riktig, vi er sterke motstandere av å overføre mer og mer makt fra Stortingsvsalen. Det skaper mer frustrasjon og motsetninger. Veien å gå er ikke å overføre mer makt til multinasjonale selskaper, sa han.

– Også jeg er for nasjonalstaten, og mener at den har vært en suksess – forutsatt at den fører en fornuftig politikk, understreket Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, som er tidligere leder av Europabevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sp mot å overføre stadig mer makt. Men Norge har tjent veldig mye på at store og små land overført makt til internasjonale institusjoner, som havretten. Hvordan skal vi ellers løse klima- og flyktningeproblemene? spurte Hansen.

Høyres Michael Tetzchner reagerte også på Sp-lederen:

– Vedum framstilte storkapitalen og EU som to hoder på samme troll. Det er en grov underkjennelse av rettsordenen som er opprettet av EU. EU har laget konkurranseregler som kan idømme milliarder i bøter. Hvordan har dere tenkt å disiplinere spillereglene for storkonsernene? utfordret han.

SV blandet seg ikke inn i striden for og imot EØS-avtalen. Høyres Øivind Halleraker kunne dermed konstatere at Senterpartiet er isolert på Stortinget i sin motstand mot EØS.

– Selv SV var svært forsiktige, oppsumerte Halleraker.

Les også: – Stortinget undergraver Grunnloven