Hillary har en siste sjanse

19. desember skal 538 valgmenn stemme over hvem som blir USAs neste president. I teorien kan fortsatt flertallet velge Hillary Clinton fremfor Donald Trump. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet er ikke ute for Hillary Clinton. Hun har fortsatt en mulighet til å bli president, om enn svært teoretisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden det amerikanske systemet er basert på et indirekte demokrati hvor 538 valgmenn skal foreta det endelige valget, har Hillary Clinton en siste mulighet.

Selv om det nok er mest en teoretisk mulighet, så kan hun håpe på at noen av republikanerne velger å støtte henne fremfor Donald Trump når det hele skal avgjøres 19. desember.

Les også: Investor vil hjelpe California med å løsrive seg fra USA

Teoretisk frie valgmenn

Den republikanske kandidaten ble utropt som vinner da han onsdag morgen hadde fått de 270 valgmennene som trengs. Men disse står fritt til å følge sin overbevisning, og kan stemme på Clinton i stedet.

I USAs grunnlov er det med andre ord lagt inn en aldri så liten sperre overfor den direkte folkemeningen. Og når en oppsummerer alle stemmene nasjonalt, så har hun fått 200.000 flere stemmer enn sin rival.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det nok til å få noen av valgmennene som i utgangspunktet er bundet til å stemme på Trump, til å skifte mening?

Det finnes eksempler på at valgmenn ikke har fulgt planen, men det har aldri tidligere hatt noen praktisk betydning for hvem som til slutt har blitt president.

Les også: Trumps valgløfter kan endre USA

Skifter sjelden

Opp gjennom historien har det svært sjelden skjedd at noen har byttet side og blitt en såkalt «faithless elector». En gjennomgang foretatt av New York Times viser at mer enn 99 prosent av valgmennene respekterer det de har blitt valgt til.

Men så sent som i 2004 var det en enslig demokrat fra Minnesota som stemte på John Edwards som stilte som visepresidentkandidat for John Kerry. I ettertid har dette blitt regnet som en glipp, skriver New York Post.

Les også:

Tusener demonstrerer mot Trump i en rekke byer

Den norske eksperten som fikk rett

Hillary Clintons historiske nedtur