Prisen på strøm fortsetter å stige

På grunn av det kalde været fortsetter kraftprisen fortsetter å stige. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
På grunn av det kalde været fortsetter kraftprisen fortsetter å stige. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kalde været fortsetter, og det gjør også økningen i prisen på strøm. På to måneder har kraftprisen økt med 67 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av en kald høst økte kraftprisen i oktober med 40 prosent. Da lå prisen på 35 øre per kilowatt time, mot knappe 24 øre i september. Kulden de siste dagene har ført til at prisen har steget ytterligere og ligger på i overkant av 40 øre, skriver VG.

– Det tørre høstværet gjorde at vi ikke fikk påfyll i magasinene, og det drev prisene opp. De siste dagene har kulden gjort at vi har brukt mer strøm, og det har gitt prisene enda et lite spark oppover, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i kraftmeglerselskapet Bergen Energi.

Bakgrunn: Den fine høsten fører til dyrere strøm

Brottemsmo ser ikke bort ifra at vi kan nå rekordprisene fra januar og desember i 2011. Da lå prisen per kilowatt time på 60 øre.

– Det er avhengig av kuldeperioden. Hvis det holder seg kaldt i fire uker, er vi der, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen i Europa har også innvirkning på prisnivået her til lands. I Frankrike er mange kjernekraftverk for tiden stengt på grunn av vedlikehold, i tillegg til at det er kaldt. Det har ført til at prisen har nådd 90 øre per kilowatt time. Et så høyt nivå vil vi derimot ikke se i Norge, mener Brottemsmo.

– I Norge har Oslo-området de høyeste strømprisene, mens prisene er lavest i Nord-Norge, sier han.

Les også:

DNB setter opp boliglånsrenta

Nå kan «julelønna» komme i november

Fire av ti kan tenke seg å droppe julegavene