Overraskende børsopptur etter valget

Illustrasjonsfoto: Issei Kato / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Issei Kato / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De store børsene verden over falt kraftig da Donald Trump stakk av med seieren i USA-valget. Utover dagen roet nervene seg, børsene i Europa avsluttet opp og stemningen snudde i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett etter at utfallet av valget ble klart, ble børsene i Asia, Europa og USA rammet av en nedtur som raskt fikk navnet «Trump slump». Imidlertid snudde utviklingen seg etter at Trump holdt sin seierstale, der han oppfordret til samling og samarbeid.

Oppgang i USA

Børsene i New York ble dratt ned av presidentvalget ved åpningen, men utviklingen snudde i løpet av formiddagen. Dow Jones-indeksen startet onsdagen med å gå ned 0,1 prosent, men steg i løpet av formiddagen, og sluttkursen endte på 1,4 prosent.

Tilsvarende startet Nasdaq med en nedgang på rundt 0,6 prosent, men ved stengetid kunne indeksen notere en oppgang på 1,1 prosent. S&P endte også med en oppgang på 1,1 prosent.

Aksjekursene i legemiddelselskapene Sanofi, Bayer og AstraZenecav gikk opp etter at det ble klart at Clinton kom til å tape valget, og at hennes tiltak for billigere medisiner ikke lenger var aktuelle. Dessuten steg verdien av forsvarsaksjer, fordi det er ventet at Trump kommer til bruke mer penger på militæret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over grensen i sør, i Mexico, falt børsen 3,18 prosent etter åpning. I løpet av ettermiddagen hentet den seg noe inn, Mexbol var ned 1,95 prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag.

Verdien på en mexicansk peso falt over 8 prosent onsdag.

Positivt i Europa

Da de europeiske børsene stengte, sto sluttkursen i London 1 prosent høyere, Frankfurt 1,6 prosent høyere og Paris 1,5 prosent høyere, til analytikernes forbauselse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den fryktede beskjeden om at Trump vant valget har ikke skapt den utelukkende negative utviklingen som mange ventet, sier analytiker Jasper Lawler i CMC Markets.

Russiske håp om et bedre samarbeid med USA bidro til at Moskva-børsen steg med nesten 2 prosent onsdag.

I Asia stengte børsene med røde tall onsdag. Nikkei-indeksen i Tokyo viste en nedgang på 5,36 prosent ved stengetid, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong var 2,16 prosent ned sammenlignet med sluttkurs dagen før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et steg inn i det ukjente

Eksperter mener at resultatet av valget vil medføre en periode med usikkerhet ettersom Trump har gått inn for en rekke radikale tiltak, blant annet å trekke seg ut av internasjonale handelsavtaler, bytte ut sjefen i sentralbanken Federal Reserve og jobbe for å bedre forholdet med Russland.

– Trump er et stort steg inn i det ukjente, sier Rebecca O'Keeffee, investeringssjef hos aksjemeglerne Interactive Investor. Hun mener det er mye bekymring knyttet til Trumps politikk.

Presidentvalgets påvirkning på markeder verden over er blitt sammenlignet med britenes beslutning om å forlate EU i juni.

– Vi må huske på at Storbritannia ennå ikke har gjennomført brexit, på lik linje med at amerikanerne ennå ikke ledes av Trump, sier Connor Campbell, analytiker hos Spreadex.