– Marerittet er at Trump mister hodet i en krisesituasjon

Arkivbilde av rakettoppskyting fra Andøya 25. januar 1995 som nesten utløste en atomkrig. Russerne var bare 30 - 60 sekunder fra å aktivisere sine offensive kjernefysiske systemer.
Arkivbilde av rakettoppskyting fra Andøya 25. januar 1995 som nesten utløste en atomkrig. Russerne var bare 30 - 60 sekunder fra å aktivisere sine offensive kjernefysiske systemer. Foto: Arkiv Phr / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump som president i verdens eneste supermakt skaper bekymring i forsvarskretser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser på Trump som en ekstremt uforutsigbar person. Han har også vist at han er impulsiv og lett å fornærme, sier den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen til aldrimer.no.

Skrekkscenariet er at det i en tilspisset stormaktskonflikt kan bli gjort manøvre og vurderinger som fører til farlig og ukontrollert eskalering.

– Marerittet er at han skal miste hodet i en eller annen krisesituasjon, kanskje en konflikt med Russland, og at det utløser en atomkrig. Jeg er mer bekymret for dette enn for selve NATO-alliansen, påpeker Børresen.

Les også: Stoltenberg med klar bestilling til Trump

– Ubalansen kan ikke fortsette

Forsker Ståle Ulriksen ved NUPI og Sjøkrigsskolen mener Trump vil påvirke europeisk forsvarspolitikk i tiden som kommer.

– Selv om man i NATO har vært enige om at alle land skal bruke minst to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret, så har de aller fleste europeiske land vært langt unna. Det inkluderer også Norge. Trump har understreket at denne ubalansen ikke kan fortsette. Europeerne er nødt til å bruke mer penger på NATO dersom vi skal kunne forvente noe av USA, forklarer Ulriksen til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin gratulerer Trump

– Absolutt og ubetinget

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier han er sikker på at USA vil fortsette å forplikte seg til europeisk sikkerhet.

– Jeg er trygg på at Donald Trump vil videreføre det som har vært snart 70 års amerikansk forpliktelse til europeisk sikkerhet. Det er i Europas interesse, men det er også i USAs interesse, sier Stoltenberg til NTB.

Han minner om at NATOs sikkerhetsgaranti er en traktatforpliktelse, også for USA.

– Alle allierte har forpliktet seg til å forsvare hverandre. Dette er noe som er absolutt og ubetinget, fastslår Jens Stoltenberg.

Les også: Tysklands forsvarsminister er dypt sjokkert

«Redd for 3. verdenskrig om Trump vinner»