Stor klimauro på Stortinget etter Trumps seier

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil ta flere år å trekke USA ut av internasjonale klimaavtaler, var klima- og miljøminister Vidar Helgesens (H) fattige trøst til bekymrede stortingspolitikere etter Donald Trumps valgseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps overraskende valgseier natt til onsdag dominerte fullstendig Stortingets spørretime onsdag. Mange politikere uttrykte en dyp bekymring for arbeidet med den globale kampen mot klimautslipp etter valgutfallet.

Trump har kalt Parisavtalen «en kinesisk konspirasjon» og har sagt at han vil trekke USA ut av den internasjonale klimaavtalen som nylig trådte i kraft.

Han har også gjort det klart at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, og at han ønsker å trappe opp amerikansk kullproduksjon.

Les også: Så stor makt får Donald Trump

– Svekket lederskap

Flere stortingsrepresentanter spurte Helgesen om status for Parisavtalen etter valgutfallet.

Klimaministeren svarte at det gjenstår å se om Trump kommer til å stå ved sitt ord om å trekke USA ut av Parisavtalen, men i så tilfelle vil det først kunne skje om tidligst fire år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det som er mer alvorlig, er at vi kan forvente et svekket amerikansk lederskap i global klimapolitikk, og det vil være svært uheldig. Det amerikanske lederskapet har vært en veldig viktig faktor bak de fremskrittene vi har sett i klimapolitikken de siste årene, understreket Helgesen, og pekte særlig på den nylig inngåtte avtalen om kraftig kutt i klimagassene HFK.

Les også: – Nattens valg er et like stort skifte som berlinmurens fall

Ber Obama gi gass

Samtidig med det amerikanske valget, er klimaforhandlerne bak Parisavtalen denne og neste uke samlet i Marrakech i Marokko for å forhandle videre om hvordan avtalen skal implementeres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgesen sier det nå blir enda viktigere å få et forpliktende vedtak i Marrakech om en tidsplan for implementering. Han oppfordrer Obama-administrasjonen til å bruke tiden godt fram til Trump-administrasjonen tar over i slutten av januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Obama-administrasjonen bør fortsette sitt lederskap, det er ikke et rent forretningsministerium i tiden fremover, påpeker Helgesen overfor NTB.

Helgesen sier han ikke frykter at Kina, India og andre store utslippsland også vil trekke seg fra avtalen eller senke sine ambisjoner dersom USA går ut av Parisavtalen.

– Jeg tror Kina og andre store utslippsland har så store utfordringer med klimaforandringene på hjemmebane at de ikke vil endre sin politikk, sier han.

Les også: Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

FNs klimasjef vil samarbeide med Trump

FNs klimasjef Patricia Espinosa ønsker å samarbeide med Donald Trump – til tross for at USAs neste president har lovet å torpedere Parisavtalen.

– Vi ser fram til å samhandle med hans regjering for bringe klimaagendaen framover, til fordel for jordens folk, sier Espinosa i en uttalelse.

I valgkampen varslet Trump at han vil prøve å torpedere klimaavtalen fra Paris og stanse all amerikansk støtte til FNs arbeid for å bekjempe global oppvarming. Han har omtalt forskningen på klimaendringene som «svindel» og «bullshit».

FNs klimasjef Patricia Espionsa på klimaforhandlingsmøtet i Marrakech i Marokko som begynte denne uken. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / NTB scanpix
FNs klimasjef Patricia Espionsa på klimaforhandlingsmøtet i Marrakech i Marokko som begynte denne uken. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / NTB scanpix