Republikansk flertall i begge kamre i Kongressen

Republikaneren John McCain blir gjenvalgt til senator for Arizona. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB Scanpix
Republikaneren John McCain blir gjenvalgt til senator for Arizona. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne beholder kontrollen over både Senatet og Representantenes hus – i tillegg til at Donald Trump flytter inn i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig med at Hillary Clinton tapte presidentvalget, ble Demokratenes drøm om å overta flertallet i Senatet knust.

Etter at de republikanske kandidatene vant senatsvalgene i Missouri, Pennsylvania, North Carolina og Wisconsin, var det klart at Clintons parti ikke hadde flere veier fram mot målet om flertall.

Også i Representantenes hus beholder Republikanerne kontrollen. Her ligger de an til å få 239 seter, mens Demokratene må nøye seg med 196, ifølge prognosene til TV-kanelen NBC.

– Dette er en stor natt for Republikanerne, og et bevis på hva som kan oppnås når partiet står sammen, sier den republikanske nasjonalkomiteens leder Reince Priebus.

Det er avgjort: Donald Trump er USAs neste president

To seirer, mange tap

Både i Senatet og Representantenes hus ligger Demokratene an til å få noen flere seter enn i dag – men ikke nok til at de oppnår flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene innkasserte én seier da Tammy Duckworth slo ut republikaneren Mark Kirk i Illinois, og i Nevada der Catherine Cortez Masto blir første latino-kvinne i Senatet etter at hun klarte å holde på mandatet som Demokratenes senatsleder Harry Reid har hatt i årevis.

Men i Wisconsin, der Demokratene lenge var sikre på seier med Russ Feingold, kom republikaneren Ron Johnson bakfra og sikret gjenvalget til Senatet. Også i Pennsylvania holdt Pat Toomey på plassen sin mot demokraten Katie McGinty.

Demokratene måtte samtidig konstatere de republikanske senatorene Marco Rubio og John McCain ble gjenvalgt i henholdsvis Florida og Arizona.

Les også: Børsras som følge av valgthrilleren i USA

Maktesløse

Med seier for Trump og republikansk flertall i begge Kongressens kamre, blir Demokratene nærmest maktesløse i årevis framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet vil Republikanerne også sikre at det blir konservativt flertall i høyesterett, siden høyesterettsdommere må godkjennes av Senatet.

Kandidaten som Barack Obama utnevnte etter den konservative Antonin Scalia, blir nå trolig ikke godkjent. Dermed kan Trump utnevne sin egen kandidat og sikre fortsatt konservativt flertall i høyesterett.

Les også: Leirstein: Trump er bra for verdensfreden