Forskning: – Fet ost kan inngå i et sunt kosthold

FET ELLER MAGER? Ifølge resultatene fra en dansk studie påvirker verken fet eller mager ost helsa i negativ eller positiv retning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FET ELLER MAGER? Ifølge resultatene fra en dansk studie påvirker verken fet eller mager ost helsa i negativ eller positiv retning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken fet ost eller mager ost ser ut til å påvirke kolesterolnivået og andre helsefaktorer, ifølge ny dansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanlig ost inneholder en høy andel mettet fett, og høyt inntak av mettet fett kan gi høyt kolesterolnivå som knyttes til økt risiko for ulike sykdommer. Derfor anbefaler helsemyndighetene i Norge og mange andre land at man velger magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet. For eksempel anbefales mager ost fremfor fet ost.

Men hvorvidt den fete osten faktisk har negativ effekt på helsa diskuteres fremdeles, skriver danske forskere i en studie som nylig ble publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.

Forskerne ønsket å undersøke dette og delte 164 deltagere inn i tre grupper, der den ene gruppen fikk beskjed om daglig å erstatte en del av kostholdet sitt med 80 gram fet ost i 12 uker, den andre skulle gjøre det samme med 80 gram mager ost. Den tredje gruppa skulle ha en ostefri diett; deltagerne fikk beskjed om å spise brød med syltetøy som del av det daglige kostholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

139 av deltagerne fullførte eksperimentet. Da forsøket var ferdig målte forskerne LDL-kolesterol, som gjerne kalles det dårlige kolesterolet, hos deltagerne. Resultatene viste at det ikke var noen betydelig forskjell mellom gruppene som hadde spist fet og mager ost. Det var heller ikke noen signifikant forskjell mellom gruppen som hadde spist fet ost og gruppen som hadde spist brød med syltetøy.

Heller ikke når det gjaldt blant annet insulin, blodsukker, blodtrykk eller livvidde var det betydelige forskjeller mellom de tre diettene, skriver forskerne i tidsskriftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mer omega-3 og mindre omega-6 i økologisk melk

– Ikke overrasket

– Det er første gang man sammenligner fet ost med mager ost, og derfor er resultatet spennende, men det overrasker meg ikke at det ikke er noen forskjell, sier studiens hovedforfatter Farinaz Raziani til Videnskab.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig ikke første gang ost viser seg å oppføre seg annerledes enn andre matvarer som inneholder mye mettede fettsyrer. Tidligere forskning har blant annet vist at ost har en nøytral effekt på kolesterolnivået, mens smør, som også er rikt på mettet fett, har en negativ effekt.

Raziani mener det er noe med ost som gjør at det ikke er så dårlig for kroppen som man skulle tro. Denne studien gir ikke noe svar på hvorfor, men forskeren har en teori om at det kan skyldes det høye kalsiuminnholdet i osten. Teorien går ut på at kalsiuminnholdet kan påvirke hvor mye av det mettede fettet som blir tatt opp i kroppen.

Les også: Stor test av 19 typer revet ost - snittkarakter: 2,9

– Enig i at fet ost kan være del av sunn livsstil

Studien har visse svakheter, som at den ikke alene burde se på kosthold, men heller kosthold og fysisk aktivitet sammen, og at det alltid er fare for feilrapportering når deltagerne selv skal rapportere om sin samlede kost. Likevel mener Sara Elisabeth Eriksen, som underviser i ernæring ved høgskolen Metropol og som ikke har vært involvert i studien, at funnene er spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en spennende studie som bekrefter hypotesen om at ost har noen spesielle egenskaper som betyr at vi ikke tar opp mettet fett på samme måte som fra andre matvarer. På bakgrunn av artikkelens resultater er jeg derfor enig i påstanden om at det er forsvarlig å inkludere fet ost som en del av kosten i en sunn livsstil, sier Eriksen til Videnskab.dk.

Men verken Raziani eller Eriksen mener det betyr at helsemyndighetene bør endre rådet om å velge mager ost fremfor fet ost som del av det daglige kostholdet. De begrunner det med at kostholdsrådene er og skal være konservative, og ikke endres på bakgrunn av funnene fra en studie.

Eriksen understreker at studien heller ikke viser at ost er spesielt sunt, kun at verken den fete eller magre osten påvirker helsa i negativ eller positiv retning.

Les også: Oppskriften helsemyndighetene ikke vil at du skal kunne