Færre flyktninger enn ventet fra Mosul

En kvinne henter mat i flyktningleiren Khazer øst for Mosul. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters / NTB scanpix
En kvinne henter mat i flyktningleiren Khazer øst for Mosul. Foto: Alaa Al-marjani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen for å gjenerobre den irakiske storbyen Mosul fra IS har så langt ikke utløst en så stor flyktningstrøm som ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker med støtte fra USA og andre væpnede grupper innledet offensiven for tre uker siden. Siden da har drøyt 33.000 mennesker flyktet fra Mosul, opplyser en amerikansk tjenestemann til mediene. Han sier samtidig at en mer omfattende flyktningstrøm kan komme senere.

– Det er færre enn ventet som har flyktet så langt, men det er viktig å huske at de irakiske sikkerhetsstyrkene ennå ikke er kommet fram til de mest befolkede områdene, forklarer han.

Minst en million mennesker antas å være fanget i kampene, men det er umulig å komme med noe presist anslag for byen, som har vært kontrollert av IS siden juni 2014.

FN, USA, Iraks regjering og en rekke hjelpeorganisasjoner har satt i gang en omfattende operasjon for å hjelpe dem som drives på flukt. Daglig leverer 50 lastebiler mat og andre forsyninger til regionen, hvor hjelpeorganisasjonene tror så mange som 700.000 vil flykte fra kampene i og rundt Mosul.