Irakiske styrker sliter i Mosul

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske spesialstyrker sliter med å sikre områdene de har erobret fra IS i utkanten av Mosul og erkjenner at det vil bli utfordrende å rykke inn mot sentrum av byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange sivile og vi forsøker å beskytte dem. Dette er en av de hardeste slagene vi har kjempet, sier oberstløytnant Muhanad al-Timimi.

IS har hatt over to år på seg til å bygge forsvarsverk i Mosul, og vollgraver, barrikader og bombefeller møter de irakiske regjeringsstyrkene.

Dess nærmere sentrum av byen regjeringsstyrkene kommer, jo tettere befolket er områdene og jo vanskeligere blir det å la fly rydde veien.

Les også: Pentagon mener Raqqa-offensiv vil ta tid

Mange sivile

Tusenvis av sivile har flyktet fra Mosul de siste ukene, men det oppholder seg trolig fortsatt over 1 million mennesker i byen.

Militæroffensiven ble innledet 17. oktober, men først tirsdag krysset de første soldatene bygrensa.

Fredag forsøkte de irakiske spesialstyrkene å ta seg lenger inn i byen, men ble møtt med kraftig motstand. Hittil har de bare kommet rundt 1 kilometer inn og befinner seg fortsatt i den østlige utkanten av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS

Drevet tilbake

Sør for Mosul står regjeringsstyrkene og deres milits-allierte fortsatt 20 kilometer fra sentrum. Også de har møtt uventet kraftig motstand.

Foruten ordinære forsvarsverk, venter selvmordsangrep og bilbomber på soldatene.

– De har gravd grøfter som de har fylt med vann, og de har en mengde selvmordsaksjonister og bilbomber, sier Muhanad al-Timimi.

Lørdag slo IS tilbake og presset ved hjelp av bombekastere og skarpskyttere spesialstyrkene ut av bydelen Gogjali.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmordsangrep

IS antas også å ha stått bak tre selvmordsangrep i Tikrit og Samarra i Nord-Irak søndag, der minst 23 mennesker ble drept.

I utkanten av Tikrit ble 15 mennesker drept og 35 såret da en selvmordsbomber kjørte en ambulanse lastet med sprengstoff opp til en veisperring. Én høytstående offiser og fire politifolk var blant de drepte, opplyser en talsmann for myndighetene i Salahuddin-provinsen, Ali al-Hamdani.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Samarra sør for Tikrit ble minst åtte mennesker drept og 14 såret i to selvmordsangrep med bilbomber.

Den ene selvmordsbomberen kjørte en ambulanse fylt med sprengstoff, som han satte fra seg på en parkeringsplass. Mannen gikk deretter bort til en gruppe pilegrimer som var ankommet med buss, og utløste bilbomben. Deretter utløste han også en selvmordsvest. Flere av de drepte skal ha vært iranere.

Les også:

Ingen vet hvor ISIL-lederen gjemmer seg

IS-leder til krigerne i Mosul: – Ikke trekk dere tilbake

Ekspert: – IS vil overleve og være hevnlystne