KrF er beredt på opposisjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF velger seg aller helst sentrum-Høyre, og sier nei til Frp, men sier lite om hva som er aktuelt som plan B.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et enstemmig landsstyremøte konkluderte lørdag med at partiet vil arbeide for en regjering med flest mulig sentrumspartier og Høyre. Samtidig sier KrF nei til regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

– Siden sist stortingsvalg er det blitt tydeligere at avstanden mellom KrF og Frp er for stor til at vi kan sitte sammen i regjering, sa partileder Knut Arild Hareide i sin tale til landsstyret.

Klare for opposisjon

Hareide mener KrF bør inn i regjering for å sette sitt preg på politikken. Hvis sentrumsdrømmen ikke oppnås, vil KrF søke gjennomslag andre steder – og mest sannsynlig gå i opposisjon.

– Anser dere et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet som utelukket?

– Vi mener sentrum-Høyre vil være en tydelig utfordring til Erna Solberg. Men KrF kan naturligvis ikke låse døra og kaste nøkkelen om hun ikke velger oss, sier Hareide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hareide vil ikke svare nærmere på hva slags alternativer han ser for seg. En mulighet er å samarbeide fra sak til sak i Stortinget, en annen er å inngå en ny samarbeidsavtale.

– Det kan være mange ulike løsninger. Det er for tidlig å konkludere før velgerne har sagt sitt, sier han.

Feiret gjennomslagene

Han understreket i talen at KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider.

– Det har historien vist at vi har gjort, sa han og la til at verken borgerlig eller sosialistisk er noen god betegnelse på KrF, sa han.

Talen bar likevel preg av alle sakene hvor KrF har fått gjennomslag i sitt samarbeid på borgerlig side, enten i regjering eller som samarbeidsparti. I kontrast trakk han fram hvordan den rødgrønne regjeringen skuffet KrF i sak etter sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det omfattet asyl- og flyktningpolitikken, hvor Arbeiderpartiets linje ble beskrevet som kald regelforvaltning i stedet for en åpen, human og skjønnsmessig vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en nyttig påminnelse for dem som måtte huske alt som rosenrødt før, sa Hareide.

Frp ser fortsatt muligheter

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier det er hyggelig at KrF fortsatt vil samarbeide, men kommenterte ikke hva det innebærer at partiet samtidig sier nei til Frp.

Til tross for den tydelige antydningen om at KrF heller vil gå i opposisjon enn å fortsette som samarbeidsparti, mener Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen at det fortsatt er muligheter.

– Signalet er ikke helt ulikt det som kom før valget i 2013, og da kom vi fram til en enighet, sier han til NTB.

Om det blir borgerlig flertall etter stortingsvalget, vil KrF heller sitte på innsiden enn utsiden, tror han.

Arbeiderpartiet gjentar sin invitasjon om at deres dør er åpen. Partileder Jonas Gahr Støre sier han oppfatter at KrF har gitt et tydelig signal om at partiet ønsker en ny regjering.

– Det skaper en helt ny dynamikk ved at samarbeidspartiet KrF vil fjerne dagens regjering ved å utelukke Fremskrittspartiet, sier Støre.