Nå skjerpes kravene i budsjettforhandlingene

Fra venstre: Krf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen.
Fra venstre: Krf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanspolitikerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF jobber hver for seg, og det er helt åpent når neste forhandlingsmøte om 2017-budsjettet vil finne sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr ikke at det ikke skjer noe. Vi jobber, selv om vi ikke sitter sammen, ble det fremholdt fra begge leire.

Finanskomiteens leder og KrFs hovedforhandler Hans Olav Syversen er opptatt med KrFs landsstyremøte både fredag og lørdag.

Først og fremst skal KrF si noe om hvordan de stiller seg til ulike regjeringsalternativ etter neste høst, men landsstyret skal også mene noe om hva KrF vil prioritere inn i budsjettforhandlingene på Stortinget.

Les også: Venstre-fylkesledere ser mulig regjeringskrise

Må justeres

– Vi jobber hver for oss. Vi venter på at regjeringspartiene kommer med et nytt tilbud, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Også han må sørge for at Venstres posisjoner justeres ned fra partiets alternative budsjettforslag. Det avviker med hele 40 milliarder kroner fra regjeringens forslag til statsbudsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er godt over dobbelt så mye som man til slutt vil ende opp med å flytte på gjennom budsjettforhandlingene.

Les også: Valen mener skatteforlik gir økt ulikhet

Ser på alternativer

Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi forteller at det er en betydelig jobb som må gjøres før de reelle budsjettforhandlingene kommer i gang.

– Nå bruker vi tid og krefter på å gjennom de alternative budsjettene til KrF og Venstre. Vi ser samtidig på mulige inndekkinger og forbereder den prosessen som starter når vi får de konkrete kravene på bordet fra dem, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringspartiene slår tilbake mot Venstre

Forsvarsforhandlinger

Parallelt med budsjettforhandlingene foregår det to andre prosesser som griper inn i arbeidet med neste års statsbudsjett.

Arbeidet med langtidsplanen for Forsvaret er de siste dagene blitt løftet opp på parlamentarisk ledernivå, uten at det foreløpig har ført til enighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den prosessen pågår på siden av budsjettforhandlingene. Det man kommer fram til der, vil sannsynligvis få betydning for budsjettet neste år, som vi da må håndtere. Men det gjenstår å se. Vi har foreløpig ikke brukt tid på dette i vår forhandlingsgruppe, sier Limi til NTB.

Han vil ikke gå inn på om det er problematisk for budsjettforhandlerne hvis rammen på forsvarssiden blir økt.

Les også: Slik påvirker statsbudsjettetet din lommebok

Grønt underutvalg

Hvilke skatter og avgifter som skal justeres opp og ned under overskriften det grønne skiftet, er en av de store utfordringene i budsjettforhandlingene.

I et forsøk på å unngå at alt låses i en krangel om bilavgifter, har Høyre/Frp og Venstre/KrF etablert et underutvalg som lage en «meny» over ulike mulige klima- og miljøtiltak.

Underutvalget skal møtes mandag for å starte dette arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gruppen skal ikke forhandle, men lage en liste over mulige klimatiltak og hva de vil medføre av utslippskutt. Forslagene skal så spilles inn for finanspolitikerne som forhandler.

Fra regjeringspartiene blir det fremholdt at gruppen ikke skal «gjenåpne» regjeringens omstridte pakke for bil- og drivstoffavgifter. Men etter det NTB forstår, kan forslag til avgiftsendringer likevel bli spilt inn til forhandlerne.

Les også: Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen