– Stein Erik Hagen ble for grådig

Aftenposten-journalistene Steinar Dyrnes og Frank Lynum har skrevet boken «Steinrik».
Aftenposten-journalistene Steinar Dyrnes og Frank Lynum har skrevet boken «Steinrik». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 fulgte ikke Stein Erik Hagen sin egen læresetning «det er bedre å være litt rik veldig lenge, enn veldig rik en kort periode».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2007 brukte Stein Erik Hagen syv milliarder kroner på aksjekjøp via familieselskapet Canica:

Rundt 4,5 milliarder kroner på Steen og Strøm og 2,5 milliarder kroner på Orkla.

Ifølge forfatterne av boken «Steinrik - en uautorisert biografi om Stein Erik Hagen», Aftenposten-journalistene Steinar Dyrnes og Frank Lynum, var dette unormal oppførsel fra milliardærens side. Mesteparten av oppkjøpet var nemlig lånefinansiert.

Sviktet eget ordtak

I kapitlet «Blir for grådig - trues av plagsom gjeld», påpeker Dyrnes og Lynum at Hagens rådgivere aldri råder ham til halsbrekkende raid som innebærer høy gjeldsbelastning og høy risiko. De lever etter ordtaket: «Det er bedre å være litt rik veldig lenge, en veldig rik en kort periode». Stein Erik Hagen liker ikke å ta risikoer og vil helst sove godt om natten.

– Hagen er ganske annerledes enn Fredriksen. Han har alltid hatt høy egenkapital og lav gjeld. Han handlet i grunn i strid med den interne læresetningen hos Hagen og Canica. Men det var ikke mange som forutså finanskrisen. Jeg tror ordtaket står enda sterkere nå, sier Frank Lynum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagen ønsket egentlig å selge Steen og Strøm, men mente selskapet var mer attraktivt som salgsobjekt om han kunne selge det samlet - derav oppkjøpstokten. At det skulle bli så trøblete å få solgt kjøpesenterkjeden, var det ingen som forutså:

– Finanskrisen traff han midt i trynet og ødela planen hans, sier Steinar Dyrnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Boken «Steinrik» ble sluppet mandag. Foto: Gyldendal
Boken «Steinrik» ble sluppet mandag. Foto: Gyldendal

Privatfly og luksusbåt

I 2007 var Stein Erik Hagen eier av Norges flotteste privatfly, en Falcon 900 Ex Easy til nærmere 250 millioner kroner. I tillegg eide han luksusbåten Canica til nesten 200 millioner kroner.

Samtidig som Hagen la ut på oppkjøpstokt, raste børsene. Mens Hagens formue skrumpet inn, var Stein Erik Hagen selv, Canica-sjef Peter A. Ruzicka og finansdirektør i Canica Nils K. Selte på seiltur med Canica i Karibien.

Salget av Steen og Strøm ble også vanskeligere enn Hagen hadde sett for seg. Etter hvert begynte det å surre rykter om at Hagen var i gjeldsskvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrnes og Lynum påpeker at Hagen forsøkte å benekte ryktene, men at pressen ikke lot seg stoppe.

– Hvor store gjeldsproblemer hadde egentlig Hagen?

– Gjeldsproblemene var ikke store. Det handlet om at han kunne ha fått sin økonomiske handlefrihet litt begrenset. Det var aldri fare for store økonomiske problemer, sier Dyrnes.

Les også: Stein Erik Hagen gir 5 millioner til Høyre

Skjortesnippene som skapte bråk

Mer bråk ble det da Hagen kort tid etter Lehman-kollapsen, fortalte hvordan han selv også måtte stramme inn på forbruket:

Han sendte skjortene sine til London for å bytte slitte snipper i stedet for å kjøpe nye. Hagen fikk mye pepper for utspillet, særlig i mediene.

– Jeg tror han bare satt og slarvet med journalisten i VG uten å tenke seg om. Hagen har dårlig selvinnsikt om hva han bør si til mediene, sier Dyrnes.

– Selv den dag i dag sier han at han ikke skjønner hvorfor folk ble så opprørte over at han snakket om å bytte skjortesnipper. Steinar og jeg mener han heller burde ha fokusert på at han solgte privatflyet og flere selskaper. Det var grep han tok for å tilpasse seg krisen og forberede seg på dårligere tider, legger Lynum til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stein Erik Hagen: Vil ikke mistenkes for å presse regjeringen

– En spesiell person

Dyrnes og Lynum omtaler Stein Erik Hagen som en av de mest spennende næringslivsfolkene i Norge, og forteller at det var derfor de ønsket å skrive bok om ham:

– Han er en fyr som er mye i media, men vi har bare sett han stykkevis og delt. Vi ønsket å vise hele bildet og fortelle hele historien.

– Han er jo en spesiell person på mange måter. Han er mangefasettert og kompleks. Dessuten er nordmenn interessert i hvordan man blir så rik, sier Lynum.

– Hagen har også et myteomspunnet privatliv som mange er opptatt av. Flere har sikkert lurt på hvorfor Hagen, som er homofil, giftet seg med Norges rikeste dame, legger Dyrnes til.

Stein Erik Hagen ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter.

– Som slike uautoriserte bøker alltid gjør, vil også denne boken sikkert gjengi mange interessante og sanne hendelser, mange halvsannheter og sikkert flere forhold jeg overhodet ikke vil kjenne meg igjen i, sa Hagen til DN forrige uke.

Les også:

Stein Erik Hagen: – Jeg er bifil