Putin vil ikke gjenoppta angrepene mot Aleppo

Røyk stiger opp etter et artilleriangrep ved veien mot flyplassen utenfor Aleppo i Syria fredag. Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix
Røyk stiger opp etter et artilleriangrep ved veien mot flyplassen utenfor Aleppo i Syria fredag. Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin avviser det russiske forsvarsdepartementets oppfordring om å gjenoppta flyangrepene mot Aleppo i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigførende parter i Syria:

* Syrias regjeringsstyrker. Består av omtrent 150.000 soldater.

* Militsgrupper som støtter regjeringen. Antas å omfatte 200.000 mann. En av de største militsgruppene er De nasjonale forsvarsstyrkene.

* Hizbollah-militsen. Den libanesiske sjiamuslimske militsgruppa har minst 5.000 soldater i Syria og kjemper på regjeringens side.

* Iran. Det sjiamuslimske landet er en av de viktigste militære støttespillerne til Syrias president Bashar al-Assad.

* Russland. Har kampfly i Syria som bomber flere av opprørsgruppene som kjemper mot Assad.

* Ahrar al-Sham. En av de største opprørsgruppene som kjemper mot Assad. Står for en islamistisk ideologi, men regnes ikke som en terrorgruppe av USA. Samarbeider tett med den ytterliggående islamistgruppa Jabhat Fateh al-Sham. Støttes av Tyrkia, Saudi-Arabia og andre arabiske land.

* Jaish al-Islam. Islamistisk opprørsgruppe som kjemper mot Assad og støttes av Saudi-Arabia og Tyrkia.

* Den frie syriske hær (FSA). Tidligere opprørsgruppe som i praksis ikke lenger eksisterer. Navnet brukes fortsatt som en merkelapp på mindre ikke-islamistiske grupper som kjemper mot Assad.

* Jabhat Fateh al-Sham. Ytterliggående islamistisk opprørsgruppe som tidligere het Nusrafronten. Var offisielt en del av al-Qaida fram til navneskiftet. En av de største gruppene som kjemper mot Assad.

* Erobringshæren. Allianse av islamistiske grupper som blant andre omfatter Jabhat Fateh al-Sham og Ahrar al-Sham.

* Den islamske staten (IS). Ytterliggående islamistisk gruppe som kontrollerer store områder både i Syria og Irak. Medlemmer og tilhengere av IS er aktive også i andre muslimske land. Har medlemmer fra mange land og har gjennomført terrorangrep i flere land i Europa.

* Saudi-Arabia. Støtter flere av de islamistiske opprørsgruppene i Syria.

* USA. Leder en koalisjon av vestlige og arabiske land som gjennomfører luftangrep mot IS. Støtter flere opprørsgrupper som regnes som moderate av amerikanske myndigheter.

* Tyrkia. NATO-landet har sendt stridsvogner, soldater og tyrkisk-støttede opprørere inn i Nord-Syria for å bekjempe IS og kurdiske militsgrupper.

* YPG. Kurdisk militsgruppe som opererer i et kurdisk område som i praksis har selvstyre lengst nord i Syria. Regnes som en terrororganisasjon av Tyrkia.

* Syrias demokratiske styrker. Allianse som består av YPG og andre kurdiske og arabiske væpnede grupper. Støttes av USA og andre vestlige land.

* Den nye syriske hær (NSyA). Liten opprørsgruppe som kun skal kjempe mot IS og trenes av USA. Norske spesialstyrker skal også trene NSyA, ifølge VG.

En talsmann for Kreml sier Putin ikke mener det er riktig å begynne angrepene igjen nå.

I ti dager har Russland hatt det de kaller en humanitær pause i angrepene mot den opprørerkontrollerte, østlige delen av Aleppo.

Etter at opprørere i byen fredag forsøkte seg på en offensiv, konkluderte det russiske forsvarsdepartementet at pausen hadde vart lenge nok.

– Vi har bedt vår øverstkommanderende om å få gjenoppta flyangrepene, sa generalløytnant Sergej Rudskoj.

Men oppfordringen ble altså avvist av Putin.

Sivile drept

Målet med opprørernes offensiv er å bryte de syriske regjeringsstyrkenes beleiring av Aleppo.

– Offensiven vil få slutt på regimets okkupasjon av Vest-Aleppo og bryte beleiringen av befolkningen som er fanget inne i byen, sier Abu Yusef Muhajir fra den islamistiske opprørsgruppen Ahrar al-Sham.

Dette er i dag en av de største gruppene som kjemper mot Syrias president Bahar al-Assad. Også Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaida, deltar i forsøket på å bryte beleiringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 15 sivile er så langt drept i opprørsoffensiven, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Statlige syriske medier hevder at opprørerne så langt har mislyktes i forsøket.

– Terrorgruppene har ikke rykket fram, og kampene fortsetter, meldte syrisk TV fredag.

– Guddommelig flyforbud

Opprørerne skal ha avfyrt hundrevis av raketter mot regjeringskontrollerte deler av Aleppo. Ifølge syrisk TV har de også brukt selvmordsbombere i offensiven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SOHR bekrefter at opprørerne sprengte flere bilbomber fredag morgen, og i ett av angrepene skal en fremmedkriger har kjørt en stridsvogn opp til en av regjeringsstyrkenes stillinger for deretter å utløse en sprengladning.

Fremmedkrigeren skal ha vært en fransk statsborger som har sluttet seg til Fateh al-Sham.

Opprørerne tenkte på bildekk for å røyklegge byen og hindre sikten for russiske og syriske kampfly. Flammene ble slukket av kraftig regn, men idet røyken forsvant, skal nedbøren ha gjort forholdene vanskelig for kampflyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En opprører i byen erklærte at en «guddommelig flyforbudssone» var opprettet takket være regnet.

Møte i Moskva

Samtidig som opprørerne gikk på offensiven i Aleppo, satt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i møte med utenriksministrene fra Syria og Iran i Moskva.

Under en felles pressekonferanse etter møtet sa den syriske ministeren Walid Muallem at regjeringen i Damaskus er villig til å gå med på en ny humanitær pause i Aleppo. Men bare dersom opprørerne i byen slutter opp om en slik pause i kamphandlingene og lar sivile som ønsker det, få forlate de opprørskontrollerte delene av byen.

På ettermiddagen fredag kom det meldinger om at situasjonen i Aleppo var roligere, etter omfattende opprørsangrep tidligere på dagen.

Les mer:

Russland: Har ikke angrepet Aleppo på en uke

Russland kaller NATO-bekymring for «absurd»