Økning av uføre med lav inntekt

Det er viktig å forberede seg på muligheten for å bli ufør mener forbrukerøkonom. Foto: Morten Holm / Scanpix
Det er viktig å forberede seg på muligheten for å bli ufør mener forbrukerøkonom. Foto: Morten Holm / Scanpix Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen uføre blant nordmenn med lavest inntekt har økt de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall uføretrygdede i Norge nærmer seg 320 000, og andelen uførepensjonister med lavinntekt er økende, viser en rapport fra Statistisk Sentralbyrå.

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug. Foto: Storebrand

Uføretrygden fra NAV utgjør 66 prosent av lønn opptil 555.000 kroner. Uansett om du har høyere lønn enn det, vil du ikke få mer enn omtrent 365.000 kroner i uføretrygd før skatt i året. Minsteytelsen, uansett arbeidsinntekt, ligger på rundt 220.000 kroner.

– Å få inntekten redusert med en tredjedel eller mer, og dette etter bare ett år på sykelønn, vil for de fleste bety en vesentlig og livsstilsendring, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand i en pressemelding.

Han får støtte av forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

– Når man blir ufør snus ofte privatøkonomien på hodet. Mange får nærmest halvert inntekten over natta, og det svir i lommeboka. Det er mye tøffere å skulle tilpasse seg et nytt forbruk på kort tid enn om du er økonomisk forberedt, sier Sandmæl til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hele 23.700 uføre har mistet bostøtten de siste to årene

Folk flest er ikke bekymret

Likevel er ikke folk bekymret. Bare 1 av 20 at de er «svært bekymret» for å bli ufør, og 7 av 10 svarer at de ikke er bekymret eller at de ikke har tenkt over muligheten. Det viser en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Storebrand.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler å tegne en privat forsikring mot uførhet. Foto: DNB
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler å tegne en privat forsikring mot uførhet. Foto: DNB

– Jeg synes det er skremmende at hele syv av ti lukker øynene for at de kan ende opp som uføre. Uten en økonomisk buffer i baklomma og en uføreforsikring gjennom jobb eller privat, har du kun folketrygden å støtte deg til. Da kan det bli tøft økonomisk, sier Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen arbeidsplasser tilbyr uføreforsikring, men alle er ikke like gode. Sandmæl oppfordrer alle til å sjekke hva slags forsikring de har gjennom jobben.

– Hvis du ikke får en tilstrekkelig forsikring gjennom jobben, kan det være lurt å tegne privat forsikring mot uførhet. Dette bør man helst gjøre så tidlig så mulig. Når man blir eldre får man ofte skavanker, som gjør at man får reservasjoner. Dette betyr at hvis man har vondt i ryggen når man tegner forsikringen, dekker ikke forsikringen all uførhet knyttet til dette, sier Sandmæl til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nesten én av ti får uføretrygd

Sandmæl: – Slik forbereder du deg på uførhet

Sikkerhet først

Sjekk ut hva slags forsikring du har gjennom jobben. Hvis denne ikke dekker behovene dine hvis du skulle bli ufør, bør det tegnes en egen privat uføreforsikring. Du bør også forsikre barna dine siden de fleste unge er under utdanning, og da uten uføreforsikring.

Økonomisk buffer

Det er lurt å jobbe seg opp en økonomisk buffer i tilfelle uforutsette hendelser. Mange av oss bruker penger i blinde, særlig når det gjelder matkjøp og småkjøp i butikken. Her kan det være mange kroner å hente til sparegrisen. Start med å gå gjennom forbruket ditt for å finne ut av hvor du kan frigjøre penger. Stokk deretter om på økonomien og sett opp et budsjett. Husk å sette av en post til pengene som skal gå til å fete opp den økonomiske bufferen. Her kan det være lurt å opprette en månedlig spareavtale med et fast beløp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre gjeldshaug

Nå som renten er så lav har du kanskje rom i økonomien din til å kunne betale ned litt ekstra på lånet slik at du kan få en komfortabel gjeldsgrad.

Spre pengene

Boligens verdi bør ikke være det eneste benet du har å stå på hvis ulykken inntreffer. Det er alltid lurt å spre investeringene sine. Kortsiktige penger bør investeres i trygge produkter som bank eller rentefond. Penger du ikke skal bruke før om flere år kan settes i kombinasjonsfond, aksjefond og enkelt aksjer. For den langsiktige sparingen anbefaler jeg å opprette en spareavtale som inkluderer aksjer. Dette gir mulighet for høyere avkastning enn å ha pengene stående på sparekonto.

Spar til fremtiden

Det er lurt å begynne sparingen til pensjonstilværelsen så tidlig som mulig. Blir man ufør går man glipp av viktig pensjonsopptjening, noe som gjør det enda viktigere å spare på egenhånd. Siden det er lenge til pengene skal brukes anbefaler jeg deg å spare til pensjon i fond eller aksjer.

Les også:
– Flere friskmeldes i siste liten

Statsbudsjettet 2017: Dette vil det bety for din lommebok
– Nav somler med krav om tilbakebetaling