Søppelkaos etter anbudsrunde i Oslo:Søpla kan flyte halvannen måned til i hovedstaden

ANBUDSKONKURRANSE: Oslo kommune utlyser konkurranse hvert fjerde år om anbud på renovasjon. Hver gang må innbyggerne gå gjennom en periode med søppelkaos.
ANBUDSKONKURRANSE: Oslo kommune utlyser konkurranse hvert fjerde år om anbud på renovasjon. Hver gang må innbyggerne gå gjennom en periode med søppelkaos. Foto: Oslo kommune, Renovasjonsetaten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 1300 klager før helga på at selskapet Veireno som fra 3. oktober tømmer søppel over hele Oslo, ikke hadde gjort det. Kaoset kan vare i opptil seks uker til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet Veireno AS som vant anbudskonkurransen om innhenting av husholdningsavfall i Oslo, gjorde seg bemerket da de på forsommeren gjennomførte en vervekampanje i Romania.

De måtte skaffe 130 søppelkjørere til å gjøre jobben i Oslo.

Nå er sjåførene på plass. Men kort tid etter at enebakkselskapet Veireno overtok, utløser overfylte søplekasser i byen frustrasjon og sinne. Det var hele 1300 klager på manglende søppeltømming før helga. Mandag var uregelmessighetene redusert til 250, ifølge Aftenposten.

Les også: – Ekstremt mye søppel og avføring i Oslo

Ting tar tid

Eier og daglig leder Jonny Enger kan ikke love umiddelbar løsning av innkjøringsproblemene.

– I kontrakten er beredskapsperioden seks måneder. Jeg sier ikke det skal gå så lang tid. Men vi trenger nok fire til seks uker før vi får kjørt oss inn med det mest traumatiske, sier Enger til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune utlyser konkurranse om hvem som skal gjøre renovasjonsarbeidet hvert fjerde år, vel vitende om at det hver gang blir trøbbel.

Det går gjerne med fire til seks uker før rutinene er på plass, skriver kommunikasjonsdirektør Tone Dalen i Oslo kommunes renovasjonsetat til Aftenposten.

– Det skrives og hetses og folk er misfornøyd. Det forstår jeg, sier Enger til ABC Nyheter.

Les også: Kjetil har plukket søppel i over 20 år, nå får han sin egen statue

Mange utenlandske søppelkjørere

– Har dere nok ansatte?

– De sju foregående årene har selskapene som dekket Oslo, hatt totalt ca. 100 årsverk. Vi starter med 130 mennesker. Men vi har færre biler fordi vi kjører to skift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan gikk vervekampanjen for å få sjåfører fra Romania?

– 14 prosent av sjåførene er rumenere. Men av dagens sjåfører har 85-90 fra før kjørt i flere år i Oslo. De er fra Polen, Litauen, Norge og andre land. Av de 130 ansatte er ca. 40 nye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I FriFagbevegelse reiser ansatte klagemål om at det går lang tid, helt til 20. november, før de får sin første lønn.

Jonny Enger forteller at selskapet, som mange andre, opererer med etterskuddslønn. Jobb i oktober gir lønn 20. november.

– Er det noen som har spesielle behov, er vi behjelpelig med det, sier Enger.

Personlig fikk han i fjor et lån på 15 millioner av selskapet sitt uten tilstrekkelig sikkerhet da, viser Veirenos årsregnskap.