Dyrhaug tror Sundby kan bli preget av astmasaken

Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby under mandagens treningstur i Oslo.
Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby under mandagens treningstur i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Niklas Dyrhaug (29) er usikker på hvor mye astmasaken vil prege langrennslandslaget den kommende sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Astmasaken ble en realitet da dommen mot Sundby kom i juli. Han ble utestengt i to måneder for å ha blitt tatt med for høye verdier av salbutamol for snart to sesonger siden.

– Det er vanskelig å si om dette vil prege oss. Jeg tror kanskje ikke at det vil prege laget så mye, men det er klart at Martin kan bli litt preget. Det er han som har stått i vinden og vært i fokus. Jeg håper at det sportslige vil dominere også denne sesongen.

– Snakker dere med Martin om det som er skjedd?

– Ja. Det er klart vi gjør det. Det er ikke slik at vi går og skuler på ham. Vi har et veldig fint og åpent miljø i laget, og det er stor takhøyde. Vi har diskutert saken veldig mye, og vi er ikke redd for å stille hverandre spørsmål. Det er viktig, sa Dyrhaug da NTB snakket med ham i Oslo tidligere denne sesongen.

Les også: Sundby anker ikke dopingdommen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorm interesse

Tydalingen sier at hans egne forberedelser ikke har blitt vesentlig forstyrret at støyen og oppmerksomheten som astmasaken naturlig nok har skapt.

– Jeg har fått trent bra. Jeg har selvsagt fått med meg alt som har vært skrevet om det, og det er en kjedelig sak. Samtidig er det bra at det blir gjort en gransking på det. Jeg er spent på det som kommer fram der, og så håper jeg at den granskingen fører til at steiner blir snudd og at vi får noen svar på det meste vi lurer på.

Les også: Sundby-dosene blir ulovlige

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrhaug opplever en enorm interesse og nysgjerrighet fra folk rundt temaet medisinering.

– Det viser bare hvilken posisjon langrenn har i Norge. Det er nasjonalsporten, interessen rundt langrenn er ekstrem og alle har en formening om det. Det er bra. Det er vanskelig å svare på de spørsmålene du får når du ikke har all innsikt i saken. Jeg synes det er bra at det blir gransket. Jeg håper at de svarene vi får der gjør at vi kan komme oss videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer nyansert

– Kan du forstå skepsisen som enkelte gir uttrykk for?

– Jeg forstår at folk er skeptisk. Det har kommet fram ting som ikke er så bra, og samtidig håper jeg at granskingen kan føre til at bildet av saken blir er nyansert.

Dyrhaug hadde en kjempesesong sist. Da kom han på 3.-plass i distansecupen og ble nummer seks i verdenscupen totalt.

Les også: Sundby angrer på hemmelighold

Dyrhaug hadde beste tid på en etappe på minitouren i Ruka sist år, men mangler den første «ordentlige» verdenscupseieren.

Han er god nok til ta den i klassisk om alt klaffer.

– Ja. Jeg håper det. Jeg har én seier da. Det ble tre 2.-plasser i fjor, og alle var bak Martin. Han er god han Sundby-karen. Jeg håper at jeg kan ta min første seier i år.

– Jeg har fått trent bra i høst og ser fram til å komme til Val Senales og åpningen på Beitostølen. Jeg tror at jeg er i bra rute.