Forskning: Færre tegn på ADHD hos barn dersom mor tar D-vitamin som gravid

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske forskere har funnet en sammenheng mellom gravides nivå av D-vitamin og risiko for ADHD-symptomer hos barn. – Beviser ikke at lavt D-vitaminnivå er årsak til ADHD, understreker norsk barnelege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ved Syddansk Universitetet har brukt data fra forskningsprosjektet Odense Børnekohorte, der 2551 barn født i årene 2010 til 2013 følges opp til 18-årsalderen, for å se om det er en sammenheng mellom mors inntak av D-vitamin i svangerskapet og tegn på ADHD hos barnet.

I studien som er publisert i tidsskriftet Australien & New Zealand Journal of Psychiatry, fulgte forskerne 1233 barn fra Odense Kommune, der det var målt D-vitamin i blod fra navlesnoren og fylt ut et spesielt spørreskjema da barnet var rundt 2,5 år. Spørreskjemaet som kalles CBCL, er utformet for å plukke opp symptomer på begynnende ADHD, selv om diagnosen ikke kan stilles så tidlig.

Slike symptomer kan være ekstrem uro, uoppmerksomhet og impulsivitet i større grad enn man forventer for barnets alder.

Tendensen var klar: barn av mødrene som hadde tatt D-vitamin og hvor blodet fra navlesnoren inneholdt D-vitaminnivåer over gjennomsnittet, hadde færre tidlige tegn på ADHD , forklarer professor Niels Bilenberg, som er en av studiens initiativtagere, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For hver lille stigning i D-vitaminkonsentrasjon i navlesnorsblodet falt risikoen for å score høyt på ADHD-symptomskalaen, sier han i meldingen.

Dette var etter at forskerne hadde justert for andre faktorer som kunne forklare sammenhengen, som mors alder, røyking, alkoholinntak, overvekt, utdannelse, antall barn, psykisk sykdom hos foreldre, årstidsvariasjoner, samt barnets kjønn og alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vis fingeren til en hjerneforsker

– Kan ikke vite om de faktisk får ADHD

Forskerne bak studien ble overrasket over funnene, for en slik sammenheng er ikke tidligere vist.

De understreker samtidig at man på bakgrunn av denne studien ikke sikkert kan si at D-vitamin beskytter mot tidlige tegn på ADHD, kun at det er en sammenheng.

– Fordi barna i studien er veldig unge, kan vi heller ikke ennå vite om de faktisk får ADHD i en senere alder. Men det skal bli spennende å følge med på barna som lå i den øverste enden av ADHD-skalaen, sier medisinstudent Mats Mossin, som også har vært involvert i studien, i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at andre studier har vist at D-vitamin spiller en rolle for hjernens tidlige utvikling.

Også flere tidligere studier har funnet en sammenheng mellom ADHD og solvitaminet D-vitamin.

I en studie som i 2013 ble publisert i tidsskriftet Biological Psychiatry, fant nederlandske forskere at det var lavere forekomst av ADHD i områder med mye sol.

I to små studier publisert i 2014 og 2015 fant henholdsvis tyrkiske og iranske forskere en sammenheng mellom lave nivåer av D-vitamin og ADHD hos barn og ungdom.

Les også: – «Arbeidsnarkomani» knyttes til psykiske lidelser

– Finner mange sammenhenger

– Det er publisert et stort antall studier der lavt D-vitaminnivå er satt i sammenheng med en rekke sykdommer og helseutfordringer. Men det typiske for disse studiene er at det er samlet en masse data for en gruppe mennesker og så har forskerne lett etter sammenhenger mellom de forskjellige opplysningene, sier professor emeritus i pediatri ved Universitetet i Bergen, Trond Markestad, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer at selv om man med statistiske metoder forsøker å korrigere for andre sammenfallende forhold, er det ikke mulig å finne ut om lavt vitamin D-nivå er årsak til ADHD fordi lavt nivå har sammenheng med en rekke livsstilsfaktorer og egenskaper.

– Av alle påståtte sammenhenger er det fortsatt bare bevist at lavt vitamin D-nivå er årsak til to skjelettsykdommer samt at det medfører slapphet så lenge nivået er meget lavt, sier den pensjonerte barnelegen som er godt kjent for sitt arbeid med krybbedød.

Les også: 30 prosent av voksne med ADHD ble mishandlet som barn

Anbefaler allerede D-vitamintilskudd

Professor Niels Bilenberg ved Syddansk Universitetet mener likevel resultatene fra deres studie understreker viktigheten av D-vitamintilskudd til gravide og spedbarn.

Norske helsemyndigheter anbefaler allerede tilskudd av vitaminet til disse to gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sine kostholdsråd til gravide skriver Helsedirektoratet at gravide må då i seg nok av vitaminet, og som regel bør ta tilskudd; gjerne i form av tran som samtidig inneholder den gunstige omega-3-fettsyren DHA.

– Det er nær sammenheng mellom mors D-vitaminstatus og barnets lager av D-vitamin ved fødselen. D-vitamin er nødvendig for å ta opp kalsium fra kosten. Vitaminet kan dannes i kroppen når sola skinner på huden vår. I Norden har vi imidlertid lite sol, og gravide kvinner må derfor være ekstra påpasselige med å få i seg tilstrekkelig D-vitamin fra kosten eller fra kosttilskudd, heter det i «Kosthold for gravide».

En svensk studie fra 2013, omtalt av Forskning.no, viste at en av fire gravide fikk i seg for lite D-vitamin.

Også i norske helsemyndigheters kostholdsråd til spedbarn anbefales tilskudd av D-vitamin.

– Alle spedbarn bør få daglig tilskudd av D-vitamin fra de er fire uker gamle. Det anbefales at spedbarn får D-vitamintilskudd i form av tran, heter det.

Norsk forskning : D-vitamin og grønnsaker kan beskytte mot svangserskapsforgiftning