Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frisør Merete Hodne er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nektet en kvinne med hijab adgang til salongen sin, opplyser forsvareren. Dommen blir anket. Antirasistisk senter mener dommen er viktig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hodne må også dekke sakskostnader på 5.000 kroner.

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat, og at hun ønsker å anke dommen, sier forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB.

Dommen i Jæren tingrett er noe strengere enn påstanden fra aktor, politiadvokat Ann-Bjørg Ingebrigtsen, som ba om en bot på 9.600 kroner.

– Jeg er veldig lettet, sier Bayan til NTB.

– Straffens størrelsen har ikke noe å si, for dette er ikke personlig i det hele tatt. Jeg ønsker henne alt vel, men det er viktig å slå fast at det ikke er greit å diskriminere, fortsetter hun.

– En viktig dom

Shoaib Sultan har kritisert Islam Net og kaller tankegangen «ekstremistisk». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Shoaib Sultan har kritisert Islam Net og kaller tankegangen «ekstremistisk». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rådgiver Shoaib Sultan ved Antirasistisk senter, som også er MDG-politiker, mener dommen er viktig.

– Dette er en av de første dommene av denne typen diskriminering. Derfor er det viktig at vi får en dom hvor det kommer tydelig frem at det ikke er lov å diskriminere, sier Sultan til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke gikk rådgiveren ut i ABC Nyheter og kritiserte Carl. I Hagen som mente kvinnen med hijab måtte finne seg en ny frisør.

– Dommen viser at alle skal ha like muligheter. Vi ønsker ikke et samfunn hvor ulike religioner må gå hvert til sitt for å få samme tjeneste. Da beveger vi oss i en retning mot et parallellsamfunn, sier Sultan.

Les også: – Hagens tankegang gir parallellsamfunn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nektet å betale

Dommen falt i Jæren tingrett mandag morgen. Saken kom opp for retten etter at Hodne nektet å vedta et forelegg på 8.000 kroner.

Retten legger i dommen vekt på kommentarer som Hodne har skrevet på Facebook, blant annet formuleringer som «Islam er mye verre enn nazisme». Hun kommenterte også den aktuelle hendelsen med «ønsker ikke ondskapen inn dørene der jeg kan bestemme».

– Retten er etter dette ikke i tvil om at tiltalte handlet forsettlig, nemlig at hun med viten og vilje diskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi Bayan var muslim, skriver tingrettsdommer Ingrid Håvarstein Eldøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten ser ingen momenter som skal tillegges vekt i formildende retning.

– At saken har fått stor medieomtale og satt tiltalte i en presset situasjon, er ikke mer enn å forvente ut fra handlingen sett i sammenheng med tiltaltes tidligere innvandringskritiske uttalelser i det offentlige rom, heter det i dommen.

Sterke meninger

Frisøren sendte i oktober 2015 hijabkledde Malika Bayan på dør, men nekter for at det var diskriminering.

Hodne var tiltalt for diskriminering på grunn av religion, etter at hun nektet Bayan service og tjenester fordi Bayan hadde på seg hijab. Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet. Hun sa hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på.

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. De kom inn, en spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen, sa Merete Hodne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vondt

Bayans versjon er noe annerledes. Hun gikk inn døra i Hodnes salong, men kom ikke så langt.

– Idet jeg skal til å snakke, snur frisøren seg og kommer mot meg. Hun sier jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Jeg sier jeg bare skulle spørre hva det kostet å farge håret. Hun sier hun ikke vil ta på sånne som meg, fortalte Bayan.

Hun fortalte at hun ble satt ut og sjokkert.

– Jeg har opplevd rasisme og diskriminering før, små blikk og slikt, men aldri så tydelig og klart sagt. Det gjorde vondt på mange måter, jeg følte meg liten, dum, ikke inkludert. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor et skjerf på hodet gjorde dette, sa Bayan.

Sterkt engasjement

Carl I. Hagen Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Carl I. Hagen Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Saken har vekket sterkt engasjement. Den tidligere Frp-lederen, Carl. I Hagen, sa i forrige uke til ABC Nyheter diskusjonen om bruken av hijab viser at forvirringen er total.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er hijab et islamistisk symbol for tilhengere av sharia, eller er det bare et skaut. Nå må de bestemme seg, sa Hagen til ABC Nyheter.

– Hun har valgt å gå med hijab, og da synes jeg at dersom hun ikke får klippet seg ett sted, får hun gå til en annen frisør, uttalte Hagen da saken ble kjent.

Les saken: – Hagens tankegang gir paralellsamfunn,