Kun Norge og Tyrkia tillater gruveavfall i sjøen

Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe inviterer til markering utenfor Stortinget i Oslo. Appellen fra organisasjonene er: §'Det er ikke for seint å snu, redd Førdefjorden!»
Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe inviterer til markering utenfor Stortinget i Oslo. Appellen fra organisasjonene er: §'Det er ikke for seint å snu, redd Førdefjorden!» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare Norge og Tyrkia stemte mot da Verdens naturvernunion fattet vedtak om å stoppe dumping av gruveavfall i sjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

53 stater støttet vedtaket, som ble gjort under Verdens naturunions verdenskongress på Hawaii, melder VG.

– Norge er i verstingklassen, og den overveldende støtten dette forslaget har fått, viser at vi står svært alene, sier fungerende leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet til avisen.

Hun mener Norge har gitt vekk fjordene våre til gruveindustrien i en årrekke.

– Det finnes ikke faglig grunnlag for å hevde at deponi på land generelt er bedre enn deponi i sjø. Vi vil alltid vurdere alternative løsninger mot hverandre, og vurdere fordeler og ulemper, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Han sier Norges situasjon er spesiell og at det er årsaken til at Norge ikke er på linje med flertallet av land i denne saken:

– Det er få land som har deponi til havs og i fjorder. Årsaken til dette er at det er få land som har den samme topografien som Norge, med mange fjorder og høye fjell ved fjordene.

Verdens naturunion ble grunnlagt i 1948, og samler 111 statlige forvaltningsorganer og over 800 ikke-statlige organisasjoner.