Nytt tempelfunn avdekker ukjente detaljer om inka-folkenes pyramider

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdagelsen av et nytt tempel i Peru gir arkeologene ny innsikt i hvordan de massive pyramidene ble bygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkeologer i Peru avdekket nylig et pyramideformet tempel bygget av det såkalte Chimu-kongeriket århundrer før Columbus ankom kontinentet.

Tempelet skiller seg fra tidligere funn fordi det for første gang også ble funnet trapper som ledet opp til komplekset, noe som kan kaste lys på hvordan de massive konstruksjonene ble reist.

– Alle tidligere templer vi har funnet har kun hatt ramper som ledet opp til bygget. Trappene vi nå har funnet endrer vår oppfatning av hvordan templene ble bygget, forklarer direktøren for det lokale kulturdirektoratet, Maria Elena Cordova.

Les også: Kan ha funnet Columbus' flaggskip

Gull- og sølvskatter

Videre forteller hun at tempelet, som tok tolv måneder å grave frem, også avslørte ny informasjon om hvordan konstruksjonen av selve tempelet foregikk. Det er bygget opp av en steinkjerne som deretter ble dekket av et lag med soltørket leire – adobe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et tidspunkt inneholdt tempelet verdifulle skatter av gull og sølv, men alt av verdi har for lengst blitt hentet ut av gravplyndrere.

Det over 3.000 kvadratmeter store tempelet ble antagelig brukt i religiøse seremonier.

Les også: Underjordisk dødskanal oppdaget under hellig tempel

Mektig rike

Selv om arkeologer lenge har jobbet med utgraving i området, er dette det første tempelet som har blitt funnet. Lokale medier melder at det stammer fra Chimu-kongerikets høytid på 1200-tallet, men den omkringliggende ruinbyen, Chan Chan, ble bygget allerede på 800-tallet.

Chimuene var lenge en maktfaktor i regionen før de ble erobret av Inkariket kort tid før Columbus' ankomst. Kongerikets hovedstad, Chan Chan, er i dag å finne på UNESCOs verdensarveliste.