IS har mistet siste holdepunkt på grensa til Tyrkia

Tyrkiske stridsvogner på vei over grensen til Syria i forrige uke.
Tyrkiske stridsvogner på vei over grensen til Syria i forrige uke. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS har mistet den siste strekningen de kontrollerte langs grensa mellom Syria og Tyrkia, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået og menneskerettsgruppa SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har IS tapt sin siste forbindelse til omverdenen, som ekstremistorganisasjonen i årevis har brukt til å hente forsyninger, våpen og utenlandske rekrutter.

Tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkisk-støttede opprørsgrupper sto sammen om erobringen av grensestrekningen mellom Sajur-elva og Al-Rai, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder på sin side at det var tyrkisk-støttede opprørere i Den frie syriske hær som ryddet området mellom Azaz og Jarablus for IS-styrker.

Tyrkia har de siste ukene iverksatt to væpnede intervensjoner i Syria i en operasjon som tar sikte på drive IS bort fra grensa og samtidig legge hindringer i veien for de USA-støttede kurdiske YPG-styrkene, som også bekjemper IS.

Opprørere isolert

Søndag meldte SOHR også at syriske regjeringsstyrker har gjenerobret områder sørvest i Syrias største by Aleppo, som opprørere tok kontroll over i forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er de opprørskontrollerte delene i det østlige Aleppo igjen helt omringet og avskåret for utenverdenen ettersom den eneste korridoren ut av området er falt.

– De væpnede tyrkene har i samarbeid sine allierte tatt full kontroll over militærakademi-området sør for Aleppo og rydder nå de gjenværende terroristene ut av området, opplyste statlig syrisk TV.

Som følge av framstøtet, som skjedde med russisk støtte, er 250.000 mennesker som bor i de opprørskontrollerte bydelene igjen isolert, og risikoen øker dermed for en ny humanitær krise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En måned åpen

Regjeringsstyrkenes nye beleiring av området skjer en måned etter at opprørere klarte å ta kontroll over militærakademiet sør for byen og etablere en korridor inn i området de har kontroll over.

Aleppo er siden 2012 delt i to, med regjeringsstyrkene i vest og opprørsstyrker i øst, men i de siste månedene har regjeringsstyrkene gradvis klart å omringe og isolere de opprørskontrollerte bydelene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli kuttet de den eneste veien inn i opprørsnabolagene, Castello-veien, som forbinder Aleppo med Tyrkia lenger nord.

Den akutte mangelen på mat og drivstoff som framstøtet førte til, skapte stor bekymring internasjonalt. FN oppfordret det syriske regimet og de russiske styrkene til å gå med på en 48 timer lang våpenhvile for å frakte forsyninger inn i området.

USA og Russland forhandler

Tidligere søndag var det et lite håp om at USA og Russland omsider kunne komme til enighet om en avtale for å stanse blodbadet i Syria. President Barack Obama sa at de to landene var på randen av enighet.

Men utover dagen svant håpet da en talsmann for USAs utenriksdepartement sa at Russland hadde gått tilbake på noen temaer de allerede var blitt enige om.

I stedet skulle USAs og Russlands utenriksministre, John Kerry og Sergej Lavrov, møtes på nytt mandag under G20-toppmøtet i Hangzhou i Kina.

Selv om de to har en felles interesse i å bekjempe IS og andre islamistiske bevegelser, står de på hver sin side i den indre konflikten i Syria. Mens Russland støtter Assad-regimet, er USA på de sekulære opprørernes og kurdernes side.