Merkel risikerer nederlag på hjemmebane

UTSATT POSISJON: Angela Merkel har terget på seg deler av egne tilhengere.
UTSATT POSISJON: Angela Merkel har terget på seg deler av egne tilhengere. Foto: Sebastien Nogier / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europas mektigste politiker Angela Merkel kan gå på et sviende valgnederlag i hjemstaten Mecklenburg-Vorpommern søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange velgere er nemlig ikke særlig begeistret for Merkels beslutning om å ta imot hundretusener av asylsøkere. Det vil trolig komme klart til uttrykk i helgens delstatsvalg.

I en fersk meningsmåling får det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) større oppslutning enn Merkels kristeligdemokratiske parti, CDU, som tradisjonelt er ett av de to store folkepartiene i Tyskland.

Rundspørringen i magasinet Cicero gir AfD 23 prosents oppslutning i Mecklenburg-Vorpommern, mot 20 prosent for CDU. På andre målinger ligger de to partiene helt jevnt.

Tvilen vokser

Målingen fra Cicero kom på årsdagen for Merkels mye diskuterte uttalelse «Wir schaffen das» – vi klarer det – om asyltilstrømmingen.

Problemet er at tvilen vokser hos mange velgere om hvorvidt Tyskland virkelig kan klare å ta imot og integrere hundretusener av asylsøkere som har kommet til landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den politiske debatten tilspisset seg i sommer, da fem voldelige angrep rystet landet i løpet av ni dager i juli. Totalt 15 mennesker ble drept, ekstremistgruppen IS hevdet å stå bak to av angrepene, og tre av gjerningsmennene var asylsøkere.

– Hvis vi vil føle at vi fortsatt er i Tyskland, må vi sende et signal om at nok er nok, tordnet en av AfDs kandidater, Lars Löwe, på et valgmøte nylig i kystbyen Wismar med 42.000 innbyggere, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dominerer ikke

Men verken i Wismar eller i noen av delstatens større byer som Rostock og Schwerin eller i Merkels egen valgkrets Stralsund domineres gatebildet av flyktninger og innvandrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mecklenburg-Vorpommern har tatt imot et relativt begrenset antall asylsøkere det siste året, totalt omkring 25.000. De færreste er blitt værende i delstaten, men har reist videre til andre steder med bedre muligheter for å kunne studere eller arbeide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten er heller ingen god indikator på de politiske strømningene i andre delstater, ifølge visedirektør Sudha David-Wilp i organisasjonen German Marshall Fund.

– Det er høyere arbeidsledighet og mindre integrasjon med utlendinger, sier hun til AFP, og legger til at deler av befolkningen i Mecklenburg-Vorpommern har en tendens til å la sin frustrasjon gå utover utlendinger.

Det var i denne delstaten det nynazistiske partiet NDP ble valgt inn i delstatsforsamlingen i 2006.

Snart Berlin

Likevel er det ingen tvil om at det ikke bare er i Mecklenburg-Vorpommern at Merkels liberale asyl- og innvandringspolitikk har fått velgerne til å vende henne ryggen.

Også i hovedstaden Berlin, hvor det er valg 18. september, ventes CDU å gå tilbake på bekostning av AfD. Ifølge en meningsmåling hadde statsministeren i april en popularitetsoppslutning på 75 prosent blant velgerne, men i august hadde oppslutningen falt til 45 prosent.

Tidligere har regjeringen sagt at Tyskland har tatt imot 1,1 millioner mennesker det siste året. Siden er antallet blitt nedjustert, men noe presist tall er fortsatt ikke oppgitt.