Etikkomité ville stanse astmatesting av friske utøvere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Da norsk skisport i 2011 søkte om å teste astmamedisin på friske utøvere, reagerte etikkomiteen i Helse sør-øst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forteller professor Stein A. Evensen, som ledet den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, til VG.

Mot slutten av 2011 mottok komiteen en søknad om å starte et forskningsprosjekt i regi av Olympiatoppen, Norges idrettshøgskole og Norges Skiforbund. Planen var å studere lungene til 25 langrennsløpere og skiskyttere under et høydeopphold og gi dem astmamedisiner, uavhengig av om de hadde astma eller ikke.

– Man trenger ikke være astmaekspert for å reagere på at friske, symptomfrie mennesker blir bedt om å ta tre forskjellige medikamenter, sier Evensen til VG.

Etikkomiteen sa først enstemmig «nei» til prosjektet, men senere ble det godkjent etter noen runder i komiteen, forteller astmaeksperten Kai-Håkon Carlsen, som var forskningsansvarlig i prosjektet. Han liker ikke Evensens uttalelser og sier prosjektet handlet om å finne ut hvorvidt astma hos idrettsutøvere kan skyldes andre mekanismer enn det som trolig ligger bak astma hos folk som ikke driver toppidrett.

– Prosjektet hadde aldri til hensikt å undersøke om de to medikamentene bedrer prestasjonen for toppidrettsutøvere, sier Carlsen, som bestemt avviser at man jager en astmadiagnose for å kunne forsvare bruk av astmamedisin. (©NTB)