Tysk minister advarer om total EU-kollaps

Sigmar Gabriel, finansminister i Tyskland
Sigmar Gabriel, finansminister i Tyskland Foto: Kay Nietfeld / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom EU håndterer Storbritannias løsrivelse på en dårlig måte, vil det kunne sette hele EUs eksistens i fare, advarer Tysklands finansminister Sigmar Gabriel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brexit er ikke bra, men det vil ikke ramme oss så hardt økonomisk som noen frykter. Det er mer et psykologisk problem, og det representerer en stor politisk utfordring, sier Gabriel, ifølge BBC.

Han advarer mot at omverden vil anse Europa som et ustabilt kontinent.

– Dersom vi håndterer Brexit på feil måte, er vi i alvorlig trøbbel, mener den tyske finansministeren.

Han sier det nå er avgjørende at Storbritannia ikke tillates å beholde alle godene i forhold til Europa, uten å måtte ta et betydelig ansvar.

EU kan gå i vasken

Dersom EU ikke klarer å få til dette, og flere europeiske stater gjør det samme som Storbritannia, så vil det kunne være ensbetydende med at hele EU-prosjektet går i vasken, hevder Sigmar Gabriel.

Tysklands statsminister Angela Merkel har den siste tiden møtt flere europeiske ledere for å forberede et møte i september hvor EUs fremtid etter Brexit står på dagsorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkel har understreket behovet for at EUs medlemsland lytter til hverandre, er forsiktige og unngår forhastede politiske valg.

Les også: Norsk EU-motstand stabil etter brexit

Andre trusler bekymrer mer enn brexit

Tyske investorer rister av seg brexit-frykten

Brexit kan drøye til slutten av 2019

«Europe a la carte»

EU-ledere ønsker ikke at unionen skal fremstå som en «Europe a la carte»-meny hvor britene kan velge det de liker i forhold til landets fremtidige forbindelse med EU, skriver The Guardian, og velge bort det som fremstår som ufordelaktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler blant annet om hvordan Storbritannia kan kombinere tilgangen til EUs indre marked med en halv milliard forbrukere, samtidig som landet tilpasser seg EU-prinsippet om fri bevegelse av mennesker.

Sammenbrudd i TTIP

Samtidig viser Sigmar Gabriel, som også er tysk visestatsminister, at forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA står i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter min mening har forhandlingene med USA i virkeligheten brutt sammen, selv om ingen innrømmer det, sier Gabriel, ifølge AP.

Forhandlingene om TTIP-avtalen ble innledet i 2013. Målet er å fjerne toll og etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data gjennom dannelsen av verdens største frihandelsområde.

Frykt for arbeidsplasser

Motstanderne av avtalen mener store multinasjonale selskaper kan få for mye makt på bekostning av demokratisk valgte myndigheter.

I Europa er det bekymring for at avtalen kan utvanne regler knyttet til helse, miljø og forbrukersikkerhet.

Kritikere i USA frykter at mer frihandel vil føre til tap av arbeidsplasser.

EU avviser at TTIP-kollaps

EU-kommisjonen avviser at forhandlingene med USA om den nye handelsavtalen TTIP i realiteten har brutt sammen.

– Vi har fått mandat til å avslutte disse forhandlingene. Samtalene er nå på vei inn i en avgjørende fase, ettersom det foreligger tekstforslag til nesten alle deler av avtalen, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

I slutten av september skal handelsministrene i EU gjøre opp status i forbindelse med et uformelt ministermøte i Bratislava. Målet er offisielt å komme i mål med forhandlingene innen utgangen av året.

Talsmann for Europakommisjonen, Margaritis Schinas, og visepresident Valdis Dombrovskis. Foto: Virginia Mayo / Ap
Talsmann for Europakommisjonen, Margaritis Schinas, og visepresident Valdis Dombrovskis. Foto: Virginia Mayo / Ap