Nye fraværsregler fører til influensa-kø hos fastleger

Nye og strengere fraværsregler fører til at elever på videregående skole må til lege for å få bevis på sykdom.
Nye og strengere fraværsregler fører til at elever på videregående skole må til lege for å få bevis på sykdom. Foto: Eirill Wiik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fastleger opplever stor pågang fra elever som trenger sykemelding for forkjølelse, etter at de nye fraværsreglene trådde i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye og strengere fraværsregler fører til at elever på videregående skole må til lege for å få bevis på sykdom, melder NRK. Mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag vil som hovedregel bety ingen karakter.

I Førde i Sogn og Fjordane hard et den siste uken vært stor pågang på grunn av en influensabølge.

– Det er i utgangspunktet folk som ikke hadde hatt behov for å gå til lege, som tar kontakt, sier medisinsk ansvarlig lege på Førde legesenter, Mariann Kapstad.

Hun sier en god del av timene som er satt av til «øyeblikkelig hjelp»-pasienter, har gått med til å ordne erklæringer til elever.

Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen, sier det er vanlig at mange elever blir syke like etter skolestart. Og siden mange ikke vet om de vil overskride den nye grensen i løpet av året, vil mange ha legeerklæring for å være sikre.

– Det er ingen grunn til å oppsøke lege hvis man må være borte en dag eller to. Det er først dersom man begynner å nærme seg fraværsgrensen at det kan være en god idé å gå til en lege for dokumentasjon, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).