Slik skader anabole steroider deg

Anabole steroider gir større muskler i løpet av kort tid, men bivirkningene er det all grunn å frykte. Foto: NTB Scanpix
Anabole steroider gir større muskler i løpet av kort tid, men bivirkningene er det all grunn å frykte. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anabole steroider gir rask og stor muskelvekst når det kombineres med trening, men det kan også føre til en rekke alvorlige bivirkninger – spesielt blant unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anabole steroider er den syntetiske formen av testosteron, det mannlige hormonet som produseres i testiklene. Det vil gi større muskler i løpet av kort tid, dersom man trener ved siden av. De fleste bruker det for å få en trent kropp, eller for å forbedre idrettsprestasjoner.

Anabole steroider kan brukes for å behandle sykdommer som er forårsaket av androgen hormonmangel, slik som forsinket pubertet, noen typer impotens, og sykdommer som gir tapt muskelmasse (for eksempel kreft og AIDS).

Les også: Ulike typer spiseforstyrrelser

Bruk av anabole steroider er et folkehelseproblem

Ifølge Dominic Sagoe, førstemanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, er bruk av anabole steroider et alvorlig og utbredt folkehelseproblem.

Førstemanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved UiB, Dominic Sagoe. Foto: Privat
Førstemanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved UiB, Dominic Sagoe. Foto: Privat

Sagoe har skrevet en doktoravhandling om utbredelsen av anabole steroider. I en undersøkelse fra 2015 ble 2055 nordmenn i alderen 17-19 år spurt om de noen gang hadde brukt anabole steroider. Omkring 1 prosent svarte ja, mens nesten 20 prosent svarte at de kjente minst én bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har også undersøkt hvor utbredt bruken er i Norden, hvor rundt 2,1 prosent oppga at de hadde brukt anabole steroider. Globalt har 3,3 prosent av befolkningen prøvd anabole steroider, noe som er et stort helseproblem, sier Sagoe.

Les også: Rabdomyolyse - Overdreven «machotrening» kan gi alvorlige muskelskader

Ofte underliggende problemer

Menn bruker anabole steroider i mye større grad enn kvinner. En av bivirkningene er økt hårvekst, også i ansiktet, noe som kan forklare hvorfor det er mindre populært blant kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser viser at mange av de som bruker anabole steroider har problemer med relasjoner til venner og familie, i tillegg til psykiske problemer slik som depresjon.

– Lav selvfølelse og et negativt syn på egen kropp er grunnen til at de fleste begynner med anabole steroider, på lik linje med å forbedre idrettsprestasjoner, sier Sagoe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endrede kjønnsorganer og sterilitet

Menn kan få dårligere spermkvalitet, og testiklene kan krympe. Noen kan også utvikle bryster.

– I tillegg til økt hårvekst kan kvinner få tykkere hud, mørkere stemme, mindre bryster, endringer i menstruasjonssyklus og forstørret klitoris. Begge kjønn kan bli sterile, sier Sagoe.

Flere bivirkninger ved bruk av anabole steroider:

  • Tap av hår på hodet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
    Tap av hår på hodet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
    Høyt blodtrykk
  • Hjerteinfarkt
  • Hjerneslag
  • Hudproblemer ( kviser, strekkmerker og pigmentering i huden.)
  • Dårlig ånde
  • Leverskader
  • Skader på sener og senefester
  • Tap av hår på hodet
  • Vekstforstyrrelser hos unge. Hos unge, som ikke har passert puberteten, kan lengdeveksten stoppe permanent.
  • Psykiske og sosiale bivirkninger: Angst , humørsvingninger, irritabilitet og økt bruk av vold er relativt vanlig. Alvorlige psykiske bivirkninger som psykoser og alvorlige depresjoner kan også forkomme.

(Kilde: Antidoping.no)

Les også: Åtvarar mot farlege tatoveringar

Tenåringer ekstra utsatt

Avdelingsleder i Antidoping Norge: Fredrik Lauritzen. Foto: Privat
Avdelingsleder i Antidoping Norge: Fredrik Lauritzen. Foto: Privat

Hvor lang tid det tar før man eventuelt opplever bivirkninger er svært individuelt. Noen vil oppleve bivirkninger raskt, mens det hos andre kan oppstå etter lang tid. Tenåringer er ekstra utsatt.

– Unge er i vekst og under utvikling, så det er klart at det å tilføre store mengder hormoner kan påvirke kroppens funksjoner. Noen av endringene som skjer kan være irreversible, og kan påvirke brukerens helse negativt i lang tid eller for resten av livet, sier Fredrik Lauritzen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lauritzen er avdelingsleder ved avdeling for forebygging og folkehelse, ved Antidoping Norge.

Dersom man gjennom dopingbruk bader hjernen i mannlige kjønnshormoner, er det naturlig at det kan påvirke personligheten og den psykiske helsen.

– I forskningsmiljøene er det foreslått at det kan føre til permanente strukturelle og funksjonelle endringer, spesielt på sentralnervesystemet, da deler av hjernen ikke er ferdigutviklet før man er i 20-årene.

Har du et spørsmål? Send spørsmålet ditt til en av våre leger.

Les også:

Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Høyt eller lavt stoffskifte?

– Diabetes type1 krever enorm egeninnsats

Symptomer på diabetes 2

Diabetes

Overgangsalder: Symptomer og gode råd mot plagene

Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no