Sekkingstad tema under Filippinene-møte i Oslo

Utenriksminister Børge Brende (f.h.) hilser på partene som nå skal forhandle om fred mellom Filippinenes regjering og kommunistbevegelsen NDFP i Oslo. Brende har samtidig diskutert skjebnen til det norske gisselet Kjartan Sekkingstad under møter med Filippinenes fredsminister.
Utenriksminister Børge Brende (f.h.) hilser på partene som nå skal forhandle om fred mellom Filippinenes regjering og kommunistbevegelsen NDFP i Oslo. Brende har samtidig diskutert skjebnen til det norske gisselet Kjartan Sekkingstad under møter med Filippinenes fredsminister. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjebnen til Kjartan Sekkingstad, som er bortført på Filippinene, ble tema under et møte mellom norske myndigheter og filippinske representanter i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes fredsminister Jesus Dureza er i Oslo i forbindelse med fredsforhandlinger mellom regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP, og utenriksminister Børge Brende (H) tok opp Sekkingstads sak med ham søndag.

– Vi har en løpende dialog om saken. Vi er svært opptatt av å finne en løsning for Sekkingstad, og det var naturlig å ta opp dette nå når Dureza er i landet. Men det er en svært krevende sak, sier Brende.

Sekkingstad ble bortført av den filippinske Abu Sayyaf-geriljaen fra ferieanlegget Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene i fjor. Geriljaen har krevd løsepenger for nordmannen, men Brende vil ikke si hvor mye.

– Det er uansett uaktuelt å betale, slår han fast.

Les også: Terrorekspert frykter håpet svinner for Sekkingstad

Les også: Video viser Kjartan Sekkingstad be for sitt liv

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store spørsmål

Partene i den langvarige konflikten på Filippinene møttes til formelle fredsforhandlinger på Holmenkollen Park Hotel i Oslo mandag.

Brende slo fast at det var godt å se partene samlet i Oslo på en historisk dag, og at Norge føler et stort ansvar som tilrettelegger for samtalene.

Kjartan Sekkingstad (til høyre) ble bortført sammen med to canadiere og en filippiner på øya Samal i september i fjor.
Kjartan Sekkingstad (til høyre) ble bortført sammen med to canadiere og en filippiner på øya Samal i september i fjor.

– Vi skal ha fem svært krevende dager her, sa utenriksministeren, som understreker at det er meget positivt at de formelle forhandlingene nå gjenopptas.

– Samtidig er det store og kompliserte spørsmål det forhandles om. Det er viktig å ikke ha overdrevne forventninger til hvor raskt partene kan bli enige om en endelig fredsløsning, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også representanter for partene holdt innlegg under åpningen av samtalene.

Norge har siden 2001 fungert som tilrettelegger for fredssamtalene.

Les også: Duderte vil ha dødsstraff som hevn i Filippinene

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsiktig optimist

Konflikten mellom kommunistene og regjeringen på Filippinene har pågått i nesten 50 år. En rekke ulike fredsfremstøt de siste 30 årene har ikke ført til noen permanent løsning på konflikten.

– Dette er et kjempestort skritt framover, det er en seier at vi har fått partene til forhandlingsbordet, sier Norges ambassadør til Filippinene, Erik Førner.

Han vil ikke spekulere rundt hvor store muligheter forhandlingene har for å lykkes.

– Vi er forsiktige optimister, sier ambassadøren.

Under samtalene i Oslo er partene enige om å diskutere våpenhvile, løslatelse av fanger og en tidslinje for videre forhandlinger. Også politiske, økonomiske og grunnlovsmessige reformer skal tas opp.

Les også: Duderte oppfordrer til drap på narkomane

Sterkt engasjement

Filippinenes nye president, Rodrigo Duterte, har vist et sterkt personlig engasjement for fredsprosessen. Begge partene har også tatt forsonende skritt for å signalisere forhandlingsvilje i forkant av samtalene. Det har skapt håp om at den formelle forhandlingsrunden som nå innledes i Oslo, skal gi varig fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av samtalene har regjeringen løslatt geriljaens to toppledere, Benito Tiamzon og hans kone Wilma. Duterte har også latt kommunistene utpeke fire nye medlemmer av den nye regjeringen.

Regjeringen har dessuten varslet en ensidig våpenhvile. Det gjorde den bare timer etter at kommunistene varslet en ukelang våpenstillstand under fredssamtalene.

Les også: Duderte ønsker kommunistleder velkommen hjem