Flere brudd på regelverket for fjerning av asbest

Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidstilsynet har avslørt brudd på regelverket for håndtering av asbest i hver fjerde inspeksjon. Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland frykter en ny bølge av kreft som skyldes asbeststøv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste fire årene har Arbeidstilsynet gjennomført i overkant av 500 tilsyn for å kontrollere om regelverket blir fulgt når det gjelder fjerning av asbest, ifølge NRK.

I 4 av 10 tilfeller reagerte tilsynet på at det ikke fantes noen instruks for håndtering av asbestholdig materiale, eller fordi det ikke var sørget for tilstrekkelig vern mot asbeststøv på arbeidsplassen. I mer enn 3 av 10 tilfeller kunne ikke arbeidsgiver dokumentere at de som skal jobbe med asbest har fått nødvendig opplæring.

Bare små mengder av støv fra materialet, som fortsatt finnes i flere gamle bygninger, gir stor risiko for å utvikle lungesykdommer som kreft.

Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland mener vi har glemt hvor farlig asbest er og frykter en ny bølge av kreft som skyldes asbeststøv.

– Jeg vil tro at hvis du tar bygningsarbeidere under 40 år, særlig de aller yngste, så har de knapt nok hørt om asbest. I dag blir jeg spurt om å stave asbest når jeg snakker om det, og det er et skummelt tegn.