Drapet på norsk backpacker for retten i Berlin

Norske Lene Sand ble 13. juni funnet drept i Berlin. Politiet har gjort funn i kunstfellesskapet Paradise Kulturraum som knyttes til drapet. To menn er tiltalt for drap og medvirkning.
Norske Lene Sand ble 13. juni funnet drept i Berlin. Politiet har gjort funn i kunstfellesskapet Paradise Kulturraum som knyttes til drapet. To menn er tiltalt for drap og medvirkning. Foto: Joacim Da Jørgensen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapet på norske Lene Sand (36) ble omtalt som det mest groteske i Berlin i fjor. Torsdag må to chilenere møte i retten, den ene tiltalt for forsettlig drap, den andre for å ha skjult spor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lena Sand fra Mandal ble drept med sju knivstikk i en kunstnerkneipe, som også var et kunstgalleri, i bydelen Wedding natten mellom 2. og 3. juni 2015. Hun var der sammen med en chilensk kunstnervenn, den samme mannen som nå er tiltalt for drapet. Hans venn var også i lokalet, og politiet tror han var vitne til ugjerningen.

Etterforskningen har avdekket makabre detaljer om det som videre skjedde.

Den tiltalte hovedmannen, en 39 år gammel chilener, og hans venn skal ha oppbevart den drepte kvinnen i et siderom i galleriet i flere dager, bak noen ølkasser og annet rot. I hele denne perioden var galleriet åpent for publikum, og ølet fløt fra kranene. En blodstenkt vegg ble overmalt for å skjule drapet, melder Aftenposten.

Trillekoffert

De to bestemte seg øyensynlig på et tidspunkt for å bli kvitt liket. Ifølge tiltalen presset de det ned i en trillekoffert, som så ble lagt i en større koffert. Den ble fraktet gjennom byen på S-banen, en strekning på 12 kilometer og ni stasjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere vitner merket seg mennene som dro på en svært tung koffert. Den ble forsøkt senket i elva Spree, men sank ikke, selv ikke med en betongkloss festet til håndtaket. Kofferten ble oppdaget av forbipasserende noen dager etter.

Chileneren flyktet fra Tyskland, men ble fengslet i Mexico. Han ble utlevert til Tyskland i mars i år og har sittet i varetekt siden, bekrefter dommer Lisa Jani ved Berlins kriminaldomstol overfor Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken vil gå over fem uker med to dager i retten hver uke. Den dreptes familie vil være til stede under rettssaken i Berlin og få mulighet til å stille de tiltalte spørsmål.

Bekjente

Lokale medier skrev i fjor at det var chileneren som eide kunstlokalet og at den drepte Lene Sand hadde vært sett sammen med ham flere ganger. Lene Sand skal ha vært i Berlin siden midten av mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En venninne sier til Lindesnes avis at Sand var en erfaren backpacker som har vært i Mexico, Guatemala og India. Hun skal ha sagt at hun ønsket å være i Berlin en stund. Hun ble funnet i kofferten 13. juni, og politiet gikk ut med bilder både av kofferten og hennes eiendeler for å få opplysninger om hennes identitet.

Først 24. juni aksjonerte politiet mot kunstlokalet. De fant spor etter drapshandlingen, men innehaveren hadde stukket.

Den drapstiltalte chileneren risikerer 15 års fengsel, men livstid hvis retten finner at det foreligger særlig skjerpende omstendigheter, melder Aftenposten. Vennen som er siktet for etterfølgende bistand og for å ha motarbeidet rettsvesenet, risikerer fem års fengsel.

Koffertdrapet i Berlin:

* Lene Sand (36) fra Mandal ble funnet drept i en koffert i elven Spree i Berlin i juni i fjor. Sand var på besøk i Berlin da hun ble drept.

* En chilensk mann (39) er tiltalt for drapet, en kamerat er tiltalt for å ha hjulpet til med å frakte den døde bort i en koffert.

* Politiet mener chileneren drepte henne med kniv i et kunstgalleri natten mellom 2. og 3. juni. Kameraten skal også ha vært til stede under drapet.

* Politiet mener de to mennene la liket i en trillekoffert som ble fraktet gjennom byen med T-banen. Så ble kofferten forsøkt senket i Spree, der den ble funnet av forbipasserende etter noen dager.

* Chileneren ble pågrepet i Mexico i august i fjor og utlevert til Tyskland i mars i år.

* Drapssaken skal opp 25. august. Rettssaken vil gå over fem uker.