Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Tyrkias statsminister Binali Yildirim sammen med sin kone under et folkemøte i Istanbul tidligere i august.
Tyrkias statsminister Binali Yildirim sammen med sin kone under et folkemøte i Istanbul tidligere i august. Foto: Osman Orsal / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia kommer til å være mer aktiv i Syria det neste halvåret, opplyser den tyrkiske statsministeren. Han sier også at det syriske regimet begynner å se kurderne som en trussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sier at blodbadet må stoppe. Babyer, barn og uskyldige mennesker burde ikke dø. Det er derfor Tyrkia vil bli mer aktiv i å sørge for at situasjonen ikke blir farligere de neste seks månedene sammenlignet med før, sa statsminister Binali Yildirim under en pressekonferanse i Istanbul lørdag.

Han framholder at Tyrkia vil jobbe for et Syria som ikke er splittet i områder i henhold til etniske grenser, og han mener at en løsning for landet bør utarbeides av Iran, golfstatene, USA og Russland i fellesskap.

Kurdisk trussel

Ifølge statsministeren har det syriske regimet nå forstått at kurderne også er en trussel for Syria.

– Dette er en ny situasjon. Det er klart at regimet har forstått at den strukturen som kurderne forsøker å danne i nord, også har blitt en trussel for Syria, sier han.

Tyrkia fører krig mot den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk siden av grensen, og har også gjennomført enkelte angrep mot kurdere på syrisk side av grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syriske regimet og den syriskkurdiske YPG-militsen har imidlertid ikke ligget i krig med hverandre.

Les også: Tyrkia beslaglegger eiendelene til 187 forretningsfolk

Amerikanske fly

Yildirims uttalelse kommer dagen etter at syriske fly for første gang bombet kurdiske stillinger i Nord-Syria, ved byen Hassakeh nordøst i Syria.

USA har fungert som en støttespiller for de syriske kurderne, som har fordrevet ekstremistgruppen IS fra store områder i den nordlige delen av Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske spesialsoldater opererer sammen med kurdiske militssoldater på bakken, og amerikanske fly satte fredag kursen mot byen for å beskytte disse. De syriske flyene forlot byen idet de amerikanske jagerflyene ankom, ifølge det amerikanske forsvaret.

Under pressekonferansen kalte Yildirim USA for en «strategisk partner».

– Det kan være oppturer og nedturer i forholdet mellom to land, men vi må fjerne elementene som skader vårt forhold, sa Yildirim med referanse til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som bor i eksil i USA.

Gülen blir av tyrkiske myndigheter beskyldt for å stå bak kuppforsøket 15. juli.

Les også: Tyrkia vil løslate 38.000 fanger